Gyógyító sütőtök

A vitaminban gazdag és tápanyagdús sütőtök segíti a fogyást, kisimítja a bőrt, védi a prosztatát, és még a nemi életét is jobbá teszi

Megfiatalít
A sütőtök nagyszerű béta-karotin (azaz A-vitamin előanyag)-forrás. A Mayo Klinika szerint ez az öregedésgátló tápanyag beindítja a bőr sejtmegújító folyamatait, és fokozza a kollagéntermelést: bőre ezáltal simává és fiatalossá válik.

Fogyaszt
Egy kis tál sütőtök egyrészt kiadós adag (kb. 3 g) rostot tartalmaz, másrészt teljesen zsírmentes, és csak 50 kcal energia van benne. A magas rosttartalmú ételek teltségérzetet váltanak ki, és mivel hosszabb ideig tart a megemésztésük, segítik önt abban, hogy később éhezzen meg és összességében kevesebbet egyen.

Javítja a nemi életet
A tökmagból jelentős mennyiségű cinkhez juthat: már 30 g tartalmazza a napi cinkszükséglet körülbelül 15-20 százalékát. A Discovery Fit and Health szerint ez az ásványi anyag fontos szerepet játszik a férfiak szexuális életében, legyen szó akár termékenységről, potenciáról vagy nemi vágyról.

Védi a prosztatát
Az emberek már a 20. század elején is tökmagot alkalmaztak a prosztatamegnagyobbodás tüneteinek kezelésére, állítja dr. Douglas Schar. A növény magjai egészségvédő összetevőket, fitoszterolokat tartalmaznak, melyek enyhíthetik a prosztataproblémákat. Schar szerint a férfiaknak érdemes hetente háromszor 30 g tökmagot elrágcsálniuk.

Elűzi a bélférgeket
A tökmag akár arra is jó lehet, hogy megszabaduljon a bélben élősködő parazitáktól – állítja Debbie Edson gyógyszerész. Az amerikai őslakosok régóta használták a tökmagot erre a célra, Afrika bizonyos részein pedig ma is így kezelik a galandférgességet.

Vote it up
350
Tetszett?Szavazzon rá!