Gyógyító szex

Talán nem meglepő, hogy az orvosok is ajánlják, hiszen a lepedőgyakorlatok többféle módon is hatásosak az egészség megőrzésében

Mi az: rengeteg kalóriát éget, javítja a vérkeringést, csökkenti a fájdalmat, megmozgatja az izmokat, jobb kedvre derít, fiatalít, a „meglévő eszközökkel” végezhető és teljesen ingyen van?

A válasz: a szex. Egyre nyilvánvalóbb, hogy a szex – különösen egy odaadó partnerrel folytatott rendszeres szexuális élet – érzelmileg és lelkileg is kiegyensúlyozottá teszi az embert. Kristina Towill kelownai házassági és szexuális terapeuta azt mondja, hogy a fizikai aktus is jótékony hatású, ám ezt a hatást tovább erősíti egy szeretetteljes párkapcsolat. – A férfiak és a nők mentálhigiénéjét és érzelmi kiegyensúlyozottságát is javítja, ha egy kapcsolatban jól működik a szex.

Húszperces tréning
A szex fizikailag jobban igénybe veszi a szervezetet, mint azt korábban gondolták. Dr. Jay Lee calgaryi urológus, szexuális tanácsadó: – Mindig azt magyarázzuk a férfiaknak, hogy a szex során elégetett energia felér egy olyan golfjátszmával, amelynek során maguk cipelik a golfütőket is.

És a nők? Egy 66 kilós nő húsz perc mérsékelt szexszel egyes kimutatások szerint 93 kalóriától szabadulhat meg. Ez több, mint amennyit húszperces sétával, kényelmes biciklizéssel vagy egy páros teniszmeccsel leadhat.

– A szex növeli a légzésszámot, erősíti az izmokat, javítja a vérkeringést és a koleszterinszintet. Gyorsítja a szívműködést, és szoros összefüggés figyelhető meg a szívinfarktus és a szexuális együttlétek gyakorisága között – mondja dr. Richard Casey, az ontariói Oakville-ben élő urológus. Egy walesi felmérésben kilencszáz, 45 és 59 év közötti férfi vett részt tíz éven keresztül. Feleannyian haltak meg azok közül, akiknek két vagy annál több orgazmusuk volt hetenként, mint akiknek ennél kevesebb.

Édesem, fáj a fejem
Ha migrénes fejfájása van, szeretkezzen egy órán belül, és a fájdalom szinte elillan! Egy illinois-i kutatásban részt vevő 34 személy közül 11-nek teljesen elmúlt vagy valamelyest enyhült a fejfájása orgazmus után.

Más tanulmányok szerint a szex enyhíti a menstruációs görcsöket és az ízületi fájdalmakat is. Valószínű, hogy ilyenkor beindul a fájdalomcsillapítóként működő endorfin termelődése. Migrénes fejfájás esetén pedig az segít, hogy orgazmuskor szerotonin szabadul fel, amely összehúzza a migrént okozó kitágult ereket az agyban. – Az endorfin szintje még körülbelül 2-3 óráig magas marad – mondja Lee.

Boldog fiatal párA szexuális gyönyör
Nem kell tudományos dolgozatnak bizonyítania azt, hogy a szeretett lénnyel való együttlét javítja az ember önértékelését. – Bár tudjuk, hogy nem mi pózolunk majd a Playboy közepén, de azt is érezzük, hogy azért egész jó kis dolgokra képes a testünk – mondja Sue Johanson szexuális tanácsadó.

A kellemes szex csökkenti a munkahelyi stresszt is. Egy Montrealban élő nő, akinek a férje gyakran megy üzleti utakra, azt mondja: – Feszült vagyok, ha elmegy egy hétre. Ingerültebb, nyugtalanabb leszek. – Amikor a férje hazajön, a szexuális együttléttől szinte azonnal jobban lesz.

Egészséges hormonok
Úgy tűnik, a testünk kedveli a bevett szokásokat, például ha rendszeresen ugyanabban az időben étkezünk vagy alszunk. Számos amerikai vizsgálat szerint szabályosabb a menstruációs ciklusuk, kisebb hányadban válnak meddővé és könnyebben viselik a klimaxot azok a nők, akik egy héten legalább egyszer szeretkeznek, mint azok, akiknek a szexuális élete rendszertelen vagy egyáltalán nincs is.

A fogantatás előtti több hónapon vagy akár egy éven keresztüli rendszeres szex biztonságosabb terhességet eredményezhet. Az ausztrál Adelaide Egyetem kutatói által 2002-ben készített vizsgálat eredményei szerint a jó párkapcsolat közvetve csökkenti a vetélés vagy a koraszülés kockázatát. Ezer guadeloupe-i nő bevonásával korábban végzett vizsgálatok alapján azok a nők, akik a fogamzás előtt négy vagy kevesebb hónapon át éltek nemi életet magzatuk biológiai apjával, nyolcszor nagyobb valószínűséggel szenvedtek toxikózisban (amikor életveszélyesen magas lett a vérnyomásuk) azokhoz képest, akik már legalább egy éve éltek házaséletet.

Az örök ifjúság forrása
A kielégítő szex fiatalít. – A rendszeres nemi élet lassíthatja vagy csökkentheti a korral járó változásokat a nőknél – mondja a szexterapeuta Towill. – Több vér áramlik a nemi szervekbe, és megakadályozhatja, hogy a szövetek elveszítsék a rugalmasságukat vagy kiszáradjanak.

A szex a szépségre is hatással van. Egy skót tanulmány arról számol be, hogy akik legalább egy héten háromszor szeretkeznek egy szeretetteljes kapcsolatban, több mint tíz évvel fiatalabbnak néznek ki, mint azok, akik csak kétszer szeretkeznek egy héten.

Egy torontói 55 éves nő, akinek a partnere folyton azt mondta, hogy szeretkezés után fiatalabbnak néz ki, hogy ellenőrizze a férfi megfigyelését, belenézett a tükörbe: – Nem hittem a szememnek! – lelkendezett. – Húsz évet letagadhattam volna. A szemem csillogott, a bőröm simább volt, és az egész lényem szinte vibrált.

A Calgaryi Egyetem 2003-as tanulmánya szerint a szexuális élet serkenti az új idegsejtek kialakulását az agyban. Ezt eddig még csak egereknél figyelték meg, de ez a jelenség az embernél is izgalmas eredményekhez vezethet, ha a Parkinson- vagy az Alzheimer-kór, illetve a szélütés okozta az agykárosodást.

A legszorosabb kötelék
– A szex tovább mélyítheti a házastársak közötti érzelmeket, még szorosabbá teszi a viszonyukat – mondja Towill. Azok a párok, amelyek nem szeretkeznek, gyakran úgy érzik, mintha szobatársak vagy testvérek lennének – és ezzel együtt megjelenik a rivalizálás, a veszekedés is a kapcsolatban. Egy brit vizsgálat szerint azok a párok, amelyek önkéntesen vállalták, hogy három hónapig tartózkodnak a szextől, mind házassági problémákra kezdtek panaszkodni.
 

Nem kérdés, hogy a jó szex jót tesz az embernek. – Csak az a fontos – mondja dr. Marjon Blouw winnipegi háziorvos –, hogy az élvezetes szexuális aktivitás kapjon elsőbbséget. – Aztán eltűnődik. – Talán ezt kellene vényre felírnom a betegeknek.
 

Kíváncsi, miféle gyógyító erővel bír a nevetés, az érintés, az írás, a kertészkedés, az imádság, a fürdő, az állattartás és a stressz?

Vote it up
596
Tetszett?Szavazzon rá!