Gyógyító zene

A jól megválasztott zene jótékony hatással van a szívre és az agyra is, azonban ha hiszi, ha nem, akár segíthet elfojtani az éhséget is

Nyugtatóan hat, ha kedvenc zenéjét hallhatja
Az Ohiói Állami Egyetemen végzett kutatás során kedvenc zenéiket hallgathatták az intenzív osztályon fekvő betegek – beszámolóik szerint a zenehallgatás körülbelül harmadára csökkentette a szorongásukat. A kutatók szerint fontos, hogy nem akármilyen zenét játszottak nekik, hanem nyugtató, ismerős dallamokat.

Ha kellemes a háttérzene, kevesebbet fog enni
Egy amerikai gyorsétteremlánc vacsorahellyé alakította egyik éttermét – a változtatás része volt a hangulatvilágítás és a dzsesszes háttérzene bevezetése is. Az eredmény? A vendégek 18 százalékkal kevesebbet esznek, ugyanakkor jobban élvezik az elköltött vacsorát – számol be a Psychological Reports című folyóiratban megjelent felmérés.

Az ösztönző instrumentális darabok segítenek koncentrálni
Vivaldi Négy évszakjának felemelő pillanatai serkentik az éberséget, legalábbis az angliai Northumbria Egyetem kutatása szerint. Fiatal felnőtteket bíztak meg intenzív odafigyelést igénylő feladatokkal, amelyeket a tapasztalatok szerint hatékonyabban tudtak elvégezni, ha közben a Négy évszakból a derűlátó Tavasz-versenyművet hallgathatták – ellentétben a komorabb Ősszel.

A jó zene jót tesz a szív állapotának is
Az Európai Kardiológus Társaság 2013-ban tartott kongresszusán ismertették dán tudósok a legújabb kutatásukat, amely során szívbeteg önkénteseknek írták elő, hogy napi 30 perc erejéig hallgassák kedvenc zenéiket. A legnagyobb előrelépést azok a résztvevők érték el, akik testmozgással ötvözték a zenehallgatást: szervezetükben megnövekedett a nitrogén-monoxid termelése. A nitrogén-monoxid olyan gáz, amely értágító és érfal-védő hatású.

A kórusban éneklés boldoggá tesz
Egy brit felmérésben összesen 375 önkéntes vett részt, akiket különböző szempontok szerint válogattak: voltak köztük, akik egyedül szoktak énekelni, voltak, akik kórusban, és voltak csapatsportokat űzők. Bár ahogy a kutatók megállapították, ezek a tevékenységek mind hozzájárultak az érzelmi kiegyensúlyozottsághoz, a kórustagok boldogabbnak bizonyultak a szólóban éneklőkhöz képest. A kórustagok továbbá meghatározóbb társasági élményként értékelték a csoportos éneklést, mint az atléták a csapatban való sportot. Ugyanakkor az általánosan kijelenthető, hogy a másokkal összhangban való mozgás és éneklés egyaránt elégedettséggel és az összetartás érzésével tölti el az embert.

Zenét hallgatva futó nőA zenélés megőrzi az agy fiatalságát
A Journal of Neuroscience című orvosi folyóirat közölt egy olyan vizsgálatot, amely során azt értékelték, hogy a középkorú és idősebb önkéntesek milyen gyorsan reagálnak az emberi beszédhangokra – a résztvevők annál jobban teljesítettek, minél több éven át zenéltek valamilyen hangszeren gyerekkorukban. A rövidebb reakcióidő a beszédfelismerés hatékonyságára utalt. – Nem tűnik soknak, ha valaki a másodperc tört részével esetleg lassabb, de az agy nagyon érzékeny az időzítésre. Az a pár millimásodperc sokat számít, ha idősebb emberekről van szó! – árnyalja az eredményt a kutatásban egyébként részt nem vevő Michael Kilgard, a Texasi Egyetem agykutatója.

A zenetanulás fejleszti az együttműködés képességét
Egy a segítő- és a problémamegoldó-készséget vizsgáló brit kutatás azt mutatta ki, hogy a csoportosan éneklő és zenélő óvodások 30-szor inkább hajlamosak arra, hogy segítsenek társaiknak a későbbi feladatok során, mint a mesét hallgató csoportban lévők.

A vezetés közben hallgatott vidám zene enyhít az ingerültségen
Bevágott egy kocsi ön elé, esetleg bedugult a forgalom? Mielőtt felhúzná magát, gyorsan kapcsoljon át valami vidám zenére! Az Ergonomics című folyóiratban jelent meg 2013-ban egy szimulátorokon lefolytatott kísérlet eredménye, amely szerint a kellemes zene megnyugtatja a sofőröket, akik így kevesebb hibát vétenek vezetés közben.

A zene segít a fiataloknak megbirkózni a rákkal
Egy felmérés során azt vetették össze, hogy milyen hatással van a rosszindulatú daganatos őssejt-átültetéssel kezelt fiatalokra, ha zenés terápiában vesznek részt, illetve ha hangoskönyvet hallgatnak – az eredmények azt mutatták, hogy a dalszövegírásból és videoklip-készítésből álló zenés foglalkozás jelentősebb támogatást jelentett. – A videoklip-készítés eszköz a betegnek, hogy kivetítse érzéseit – állítja Shawna Grissom, a St. Jude Children’s Research Hospital vezető gyermekorvosa. – Egy médium, amelynek köszönhetően úgy érezheti, hogy ura a helyzetnek.
 

Kíváncsi, miféle gyógyító erővel bír a nevetés, az érintés, az írás, a szex, a kertészkedés, az imádság, a fürdő, az állattartás és a stressz?

Vote it up
262
Tetszett?Szavazzon rá!