Gyógymosoly

Betegnek és orvosnak egyaránt használ a humor

Kapcsolódó cikkek

Mint a New York-i Presbiteriánus Kórház szívsebészének, gyakran kell rossz hírt közölnöm. A humor csodálatos eszköz. Segít a pácienseknek, hogy szembenézzenek a helyzettel, és az állapotukon is javít. Adatok tömkelege mutatja, hogy szívműtét után a nyomott kedélyűeknél magasabb a halálozási arány, a derűlátók között számottevően ritkább a sebfertőzés. A nevetés az optimizmus melegágya, és sok szempontból csakugyan a legjobb orvosság:

Eloszlatja a félelmet Az emberek szoronganak a szervezetük miatt. A humor megtöri a jeget, elűzi a félelmet. Például tájékoztatnom kell a pácienseket, hogy a műtét után szellemi képességeik károsodhatnak. Ilyenkor rettegnek, a legrosszabbtól tartanak, ezért humoros formában közlöm velük, hogy ez általában olyan, mint ha elfelejtenék a második osztályt. Erről tudják, mit jelent, és nem is hangzik olyan rémisztően.

Megnyugtató Nyitott szívműtét után a páciensek gyakran panaszkodnak: – Doktor úr, nagyon fáj a mellem. – Erre kacsintva azt kérdezem: – Úgy érzi, felvágták, elfűrészelték a csontját, és odabent megoperálták? – Ebből látják, hogy a fájdalom normális dolog, és el fog múlni.

Feszültségoldó Az orvosi beavatkozások, például a műtétek idegileg is megerőltetőek. Ha bármilyen motort maximális terhelésnek teszünk ki, hajlamos túlpörögni. Az emberi szervezet is így viselkedik: rakoncátlankodó érveréssel, magas vérnyomással és csökkent fájdalomtűréssel reagál. Ha a humor eszközéhez nyúlunk, a stressz enyhül, és ettől a szív is megkönnyebbül.

Támasz az orvosnak Komisz dolog nap mint nap rossz híreket közölni emberekkel. Sok orvos úgy igyekszik megbirkózni ezzel, hogy megpróbál szenvtelenné válni. Ám a humor mindkét félnek használ. Ráadásul kellemesebbé teszi az életet.

Vote it up
102
Tetszett?Szavazzon rá!