Gyógyszerek: sok múlik az időzítésen

A gyógyszer dobozán szereplő utasítás talán csak annyit mond: naponta egyszer. De mikor a legjobb?

A cirkadián ritmus – vagyis az alvást, a hormontermelést és egyéb élettani folyamatokat szabályozó biológiai óra – miatt a szervezet nem egyformán reagál a gyógyszerekre a különböző napszakokban. – Egyes gyógyszerek kevésbé hatásosak, ha nem a megfelelő időpontban veszik be őket – mondja Michael Smolensky, a Texasi Egyetem biomérnök-professzora.

Egy korszerű tudományterület, a gyógyszer-kronoterápia ezért azt javasolja, hogy hangolja össze gyógyszerszedését a cirkadián ritmusával, így maximalizálhatja gyógyszerei hatékonyságát, és minimalizálhatja azok mellékhatásait. Az alábbiakban megtudhatja, mikor érdemes szednie bizonyos fajta orvosságokat. (Megjegyzés: Soha ne változtasson a gyógyszeres kezelésén anélkül, hogy azt előzőleg megbeszélte volna orvosával vagy gyógyszerészével!)

Reggel hatnak jobban
Antidepresszánsok
Egyes SSRI-knek (szelektív szerotonin-visszavétel gátló antidepresszánsoknak) gyakori mellékhatásuk az alvásprobléma, ezért ezeket reggel, felkelés után javasolt szedni.

Csontritkulás elleni szerek A biszfoszfonátok közé tartozó, csontritkulás megelőzésére és kezelésére használt gyógyszerek elég nehezen szívódnak fel. Így célszerű ezeket felkelés után azonnal, éhgyomorra bevenni egy pohár vízzel. Utána várjon legalább egy órát, mielőtt bármit enne vagy inna, vagy más gyógyszereket venne be!

Este hatnak jobban
Gyomorégés elleni szerek
A gyomor kétszer-háromszor annyi gyomorsavat termel este 10 és hajnali 2 óra között, mint máskor. Ha gyomorsav-csökkentő protonpumpagátlókat szed, azokat fél órával a vacsora előtt vegye be!

Allergia elleni gyógyszerek A szénanátha tünetei általában folyamatosan rosszabbodnak az éjszaka folyamán, és reggelre lesznek a legkellemetlenebbek, ekkor a legmagasabb ugyanis a tüneteket kiváltó hisztaminok szintje. A naponta egyszer szedendő antihisztaminok szintje 8–12 órával a bevétel után a legmagasabb, vagyis vacsoraidőben bevéve hatékonyabbak lesznek a reggeli tünetek ellen.

Lefekvés előtt hatnak jobban
Koleszterincsökkentők
A máj koleszterintermelése éjfél után a legnagyobb, délelőtt és kora délután pedig a legalacsonyabb, ezért a sztatinok közvetlenül lefekvés előtt bevéve a leghatásosabbak.

Vérnyomáscsökkentők A vérnyomás általában nappal magasabb, éjszaka alacsonyabb. Sok hipertóniás páciensnél, különösen az idősebbeknél, azonban elmarad az éjszakai visszaesés, s ez komoly kockázati tényezője a szélütésnek, a szívrohamnak és a vesebetegségnek. A szakértők azt javasolják, hogy bizonyos vérnyomáscsökkentőket lefekvés előtt szedjen be, így normalizálható a vérnyomás napi ritmusa, és csökkenthető az említett kockázat. Az ACE-gátlók és az ARB-k ilyenkor szedve a leghatásosabbak.

A tünetekhez igazítva hatnak jobban
Artrózis elleni szerek
Francia kutatók szerint az NSAID-okat (nem szteroid gyulladáscsökkentőket, például az artrózis ellen leggyakrabban használt naproxent vagy ibuprofent) nagyjából hat órával az előtt kell bevenni, mielőtt a legerősebb fájdalom szokott jelentkezni, azért, hogy a megfelelő időben fejtsék ki hatásukat. Ha délután gyötri leginkább a fájdalom, a késő délelőtt és dél közötti időszakban vegye be ezeket a szereket; esti fájdalmak ellen kora délután, éjszakaiak ellen pedig az esti étkezéskor.

Vote it up
278
Tetszett?Szavazzon rá!