Gyógyszerszedési útmutató

A pirulák dobozán nem véletlenül szerepelnek az előírások, hanem az ön érdekében. Tudja meg, melyiknek mi a magyarázata

Carole Lynch csak egy korty vízzel nyelte le csontritkulás elleni tablettáját, pedig a mellékelt útmutató azt írta, hogy egy egész pohár vizet igyon meg hozzá. Utána égett a torka. Kiderült, hogy a tabletta fennakadhat, és károsíthatja a nyelőcsövet. Érdemes tehát megszívlelni a figyelmeztetéseket – tanácsolja Kelly Shields gyógyszerészdoktor, az ohiói Raabe Gyógyszerészeti Akadémia oktatója:

Melyik előírásnak mi az indoka?
Egy egész pohár vízzel vegye be! A víz segíti a gyógyszer feloldódását, hogy az ne ingerelje a nyelőcső és a gyomor nyálkahártyáját, illetve elősegíti továbbjutását a vékonybélbe, ahol felszívódik.

Ne tartózkodjon tűző napon! A gyógyszer fokozottan érzékennyé teszi a bőrt a napsütéssel szemben, hajlamosít a leégésre. Ha ön máskor húsz perc alatt ég le, a gyógyszer szedése esetén már tíz perc alatt baja eshet a napon.

Kerülje a tejtermékek fogyasztását! A kalcium késleltetheti a gyógyszer felszívódását, így szervezete nem jut hozzá a megfelelő adaghoz.

Étkezés előtt vegye be! A táplálék felgyorsítja a felszívódást, és csökkenti a gyógyszer okozta hányingert.

Kerülje a gépkocsivezetést és nehézgép-kezelést! A gyógyszer szédülést, bágyadtságot vagy álmosságot okoz; megnöveli a reakcióidőt és gyengíti a mozgáskészséget.

Vote it up
222
Tetszett?Szavazzon rá!