Hozzávalók
2 evőkanál sötétbarna cukor • 3 db érett, kemény húsú vilmoskörte • 15 dkg sima liszt (BL 51) • 1 evőkanál őrölt gyömbér • 0,75 kiskanál sütőpor • 0,25 kiskanál szódabikarbóna • 1 csipetnyi só • 3 evőkanál olívaolaj • 15 dkg porcukor • 1,5 kiskanál reszelt zöldcitromhéj • 1 kiskanál kókuszeszencia • 1 db tojás • 1 db tojásfehérje • 1,75 dl író
Elkészítés
1. A sütőt 180 °C-ra előmelegítjük (gázsütőnél 4-es fokozat). Olajozóspray-vel befújjuk egy 23 cm átmérőjű, teflon tortasütőforma alaplapját, vagy bekenjük egy kevés olívaolajjal. Ráhintjük a barna cukrot, és megrázogatjuk a formát, hogy az alján egyenletesen szétterüljön a cukor.
2. A körtéket meghámozzuk, és kivágjuk a magházukat. Keresztirányban 8 mm vastag szeletekre vágjuk. A formába tesszük, ügyelve, hogy mindenhová egyenletesen jusson belőle.
3. Egy zsírpapírlapon összekeverjük a lisztet a gyömbérrel, a sütőporral, a szódabikarbónával és a sóval. Egy nagy tálban, kézi mixerrel simára keverjük az olajat a porcukorral, a zöldcitrom héjjal és a kókuszeszenciával. Hozzáadjuk az egész tojást és a tojásfehérjét, majd addig keverjük, amíg besűrűsödik.
4. A lisztes keveréket és az írót felváltva adagolva, simítólapáttal mindkettőt a tojásos keverékbe forgatjuk, úgy, hogy a lisztes keverékkel kezdjük és fejezzük be, és éppen csak annyira elegyítjük, hogy a tészta összeálljon.
5. A masszát a körtére öntjük, a tetejét elsimítjuk, hogy teljesen befedje. Körülbelül 40 perc alatt aranybarnára sütjük, és elvégezzük a tűpróbát, hogy megbizonyosodjunk róla, teljesen átsült-e. A tortát a sütőformában hagyva konyhai rácsra tesszük, és 10 percig hűlni hagyjuk, majd egy fémtálcára borítjuk. Megvárjuk, amíg kissé kihűl, majd felszeleteljük.
Tipp
Almás borított tortához a körte helyett használjunk 3 darab almát. A 3. lépésben az olajjal és a cukorral együtt 1 kiskanálnyi friss, reszelt gyömbért is beletehetünk. Helyettesítsük a liszt egyharmadát teljes kiőrlésű liszttel, hogy a tortának magasabb legyen a rosttartalma.
Miért egészséges?
A körte igen gazdag a magas vérnyomás csökkentésében szerepet játszó káliumban. A körtében található, pektin nevű élelmi rost gátolja a koleszterin felszívódását a szervezetbe. Érdekes tény, hogy a körte azon élelmiszerek egyike, amelyek csak igen ritkán okoznak allergiás tüneteket.
Hozzászólás