A skandináv és az angolszász régióban egyaránt kedvelt sütemény, amely napjainkra meghódította egész Európát.
Hozzávalók 30 darabhoz
12 dkg lágy vaj • 15 dkg barna cukor • 5 dkg kristálycukor • 1 evőkanál friss, reszelt gyömbér • 2 nagy, felvert tojás • 50 dkg sima liszt • 0,25 kiskanál só • 0,5 kiskanál fahéj • 0,25 kiskanál őrölt szegfűbors • 0,25 kiskanál szódabikarbóna • 0,6 dl forró víz
Elkészítés
1. Keverjük össze a vajat a kétféle cukorral és a gyömbérrel, majd öntsük hozzá a felvert tojásokat, és az egészet jól keverjük el. Szitáljuk össze a lisztet, a sót és a fűszereket, és oldjuk fel a szódabikarbónát forró vízben.
2. Adagoljuk a lisztet és a sót, valamint a szódás vizet felváltva a vajas-tojásos krémhez, és keverjük simára.
3. Borítsuk ki a nyers tésztát a tálból, és gyúrjuk tovább egy kilisztezett deszkán. Ha a tészta nem elég kemény, adjunk még hozzá egy kevés lisztet. Csomagoljuk a tésztát műanyag fóliába, és néhány órára hűtsük be.
4. Melegítsük elő a sütőt 180 °C-ra. Nyújtsuk ki a tésztát a kilisztezett gyúródeszkán 5 mm vastagra. Szaggassuk ki a kiválasztott formát tésztakiszúróval.
5. Tegyük a gyömbéres emberkéket egy kikent tepsibe, és süssük 15-20 percig. Vegyük ki a sütőből, és hagyjuk kihűlni.
Hozzászólás