Gyömbéres mézeskalács

Íme, a hagyományos kedvenc egy egészségesebb változata. Szaggasson belőle látványos formákat, és dekorálja aszalt gyümölcsökkel, magvakkal

Hasonló receptek

Hozzávalók 12 darabhoz
85 g finomliszt 85 g teljes kiőrlésű liszt 1/2 teáskanál (2 ml) szódabikarbóna 2 teáskanál (10 ml) őrölt gyömbér 1/2 teáskanál (2 ml) őrölt fahéj 60 g vaj 80 ml sötét kukoricaszirup vagy méz

Elkészítés
1.
Vékonyan vajazzunk ki egy nagy tepsit. Melegítsük elõ a sütõt 190ºC-ra. Szitáljuk a sima és a teljes kiõrlésû lisztet, a szódabikarbónát, a gyömbért és a fahéjat egy tálba, majd a szitában maradt korpát is tegyük vissza bele.

2. A vajat és a szirupot egy lábasban alacsony lángon, meg-megkevergetve olvasszuk fel. Öntsük hozzá a száraz összetevőkhöz, és fakanállal dolgozzuk össze tömör tésztává.

3. Szakítsunk le egy diónyi tésztadarabot. Tenyérrel hengergessük golyóvá, ezután lapítsuk ki 6 cm átmérőjűre, és tegyük a tepsibe. A maradék tésztával is járjunk el ugyanígy. Másik lehetőség, hogy lisztezett felületen kinyújtjuk a tésztát, és csinos formákra szaggatjuk. 

4. Süssük 8-10 percig, hogy kicsit megdagadjanak, és épp csak megbarnuljanak. Hűtsük a kekszeket a tepsin 2-3 percen át, amíg elég szilárddá válnak ahhoz, hogy törés nélkül fel tudjuk emelni őket. Ekkor tegyük át mindegyiket egy rácsra, hogy teljesen lehűljenek. Tároljuk 5 napig légmentesen záródó fémdobozban!
 

Előkészítés: 10 perc, sütés: 8-10 perc

Vote it up
203
Tetszett?Szavazzon rá!