Gyümölcsös baklava

A kiadós keleti édességnek ez a változata készen kapható leveles tésztalapból készül

Hasonló receptek

Hozzávaló 4 személyre
6 dkg vaj 10 dkg aszalt mangó 2 evőkanál napraforgóolaj 10 dkg kimagozott aszalt datolya 12 dkg sótlan pisztácia 0,5 kiskanál fahéj 8 evőkanál méz 20 db leveles tésztalap 4 evőkanál narancslé

Elkészítés
1. A vajat az olajjal egy kis lábasban felforrósítjuk és megolvasztjuk. Levesszük a tűzről. A mangót, a datolyát és a pisztáciát apróra vágjuk. A fahéjjal és 4 evőkanál mézzel összekeverjük és félretesszük.

2. A sütőt 220 °C-ra (légkeveréses sütő 200 °C, gázsütő 4–5-ös fokozat) előmelegítjük, a sütőformát egy kevés olajos vajjal kikenjük.

3. A forma aljára egy réteg leveles tésztalapot terítünk úgy, hogy a széle túllógjon a forma peremén. Vékonyan megkenjük az olajos vajjal. 4 további tésztalapot teszünk rá, közben mindegyiket megvajazzuk. Elterítjük rajta a gyümölcsös-pisztáciás keverék egyharmadát.

4. Ráteszünk újabb 5 réteg tésztalapot, erre a gyümölcsös-pisztáciás keverék második harmadát, majd újabb 5 tésztalap és a maradék gyümölcsös pisztácia következik. Ne felejtsük el az egyes tésztalapokat az olajos vajjal minden alkalommal bekenni.

5. Az utolsó gyümölcsös-pisztáciás réteget a maradék tésztalapokkal letakarjuk, ezeket is sorban megvajazzuk. A kilógó tésztaszéleket háztartási ollóval levágjuk, vagy középre hatjuk.

6. Éles késsel 20 szeletet kijelölünk a tészta tetején. 15 percig sütjük, majd a sütő hőmérsékletét 180 °C-ra (légkeveréses sütő 160 °C, gázsütő 2–3-as fokozat) mérsékeljük. Még 10–15 percig sütjük, ezalatt a baklava ropogós-aranybarnára pirul.

7. Közben a maradék mézet a narancslével állandó keverés mellett felforrósítjuk. A kész baklavát kivesszük a sütőből, és rácsurgatjuk a mézes keveréket. A formában hagyjuk kihűlni. Tálalás előtt éles késsel a kijelölés mentén szeletekre vágjuk.
 

Baracklekváros-diós baklava
Ezt a süteményt aszalt mangó és datolya helyett 17 dkg puha aszalt sárgabarackkal készítjük, pisztácia helyett pedig durvára vágott dióbelet használunk. A gyümölcsös-diós tölteléket őrölt gyömbérrel és 1 csipet reszelt szerecsendióval ízesítjük, a fahéjat kihagyjuk. A kisült baklavát 4 evőkanál méz és 6 evőkanál sárgabarack szirupkeverékével megöntözzük.

Vote it up
217
Tetszett?Szavazzon rá!