Gyakori a HPV-fertőzés

Megdöbbentően sokan ki vannak téve a humán papillómavírus okozta veszélyeknek. Sok bajtól megóvhatja magát, ha gondol erre

A 15–25 éves, nemi életet élő nők majdnem kétharmada fertőzött lehet HPV-vel – mutatták ki 1155 nő adata alapján a Semmelweis Egyetem II. Nőgyógyászati Klinikán 2007 óta működő HPV-centrum munkatársai. A fertőzés idősebb korban is gyakori, összességében a nők 55 százalékát érinti.

A humán papillomavírus (HPV) nemi úton terjed. Kellemetlen szemölcsöket és akár méhnyakrákot is okozhat. – Magas rizikójú HPV-törzseket a vizsgált személyek 38,5 százalékánál mutattunk ki – mondja dr. Galamb Ádám nőgyógyász, a centrum egyik munkatársa. – Harmaduknál már olyan szövettani eltérést is észlelni lehetett, amely a rák fokozott kockázatára utalhat.

A körültekintő szexuális élet (monogám kapcsolat, óvszerhasználat) mellett a HPV-fertő­zést a leghatékonyabban még a nemi élet elkezdése előtti beadott védőoltással lehet megelőzni. Az évenkénti nőgyógyászati szűrésről sem szabad megfeledkezni.

További információ: hpvcentrum.hu.

Vote it up
214
Tetszett?Szavazzon rá!