Gyakorlatok hátfájás ellen

Csak az tudja, milyen nehéz egész nap ülni, aki maga is erre kényszerül. Íme, a gyógytornász tanácsai

Az ülés sokaknál foglalkozási ártalom – mondja Matt Todman, a londoni Harley Street-i Sport- és Gerincklinika gyógytornásza. – Munka után pedig hazamennek és elterpeszkednek a kanapén. Has- és hátizmaik igénybevétel híján megereszkednek. Ilyenkor a konditerembe járás inkább árt, mint használ, mert ha nem párosul helyes tartással, derékfájást okozhat.

Az alábbi gyakorlatok naponta ismételve javítják az „alátámasztásunkat”. Végezze mindegyiket jobb és bal lábbal hat-hatszor.

Sarokcsúsztatás
Feküdjön hanyatt, hajlítsa be a térdét, talpa nyugodjon a padlón. Dugja mindkét kezét a dereka alá, hogy kissé homorítson. Enyhén feszítse meg alsó hasizmait, és csúsztassa előre az egyik sarkát, majd húzza vissza. Ne feszítse meg erősebben a gerincét.

Térddöntögetés
Maradjon az előbbi alaphelyzetben. Tegye csípőre a kezét. Az egyik térdét lassan döntse oldalvást a padlóra, közben a csípőjét tartsa mozdulatlanul. Emelje vissza a térdét kiindulóhelyzetbe.

Térdemelés oldalfekvésben
Forduljon az oldalára, fejét fektesse az alkarjára, térdét pedig merőlegesen hajlítsa be. Feszítse meg alsó hasizmait, és tartsa vissza a lélegzetét. Emelje fel az egyik térdét – a váll, a csípő és a lábfej maradjon egy síkban, a csípő ne forduljon el –, és tartsa fent mintegy tíz másodpercig.
 

Ismerjen meg további módszereket a hátfájás kezelésére!

Vote it up
332
Tetszett?Szavazzon rá!