Gyerekek a konyhában

A kicsik jeleskednek a maszatolásban, csörömpölésben és vagdalkozásban – miért ne válnának be kuktaként is?

A sütés-főzés műveletei elősegítik a gyermekek értelmi és fizikai fejlődését, állítja James E. Van Horn, a Pennsylvaniai Állami Egyetem gyermekgondozó-képzési programjának igazgatója. Lássuk, mikor mit bízhat a szülő a szakácspalántákra:

Kétévesek
A felső végtag nagy izmainak használatát tanulják, ehhez éppen alkalmas a zöldségtisztítás, kukoricafosztás, salátatépés, borsó- és babfejtés.

Háromévesek
A fegyelmezett kézmozgás elsajátítása végett jó, ha hagyja őket palacsintatésztát keverni, műanyag késsel vajazni, tésztát gyúrni.

Négy-öt évesek
Ezek a gyerekek már a finomabb kéz- és ujjmozgásokat tanulják. Ismertesse meg őket az olyan mechanikus eszközök kezelésével, mint a citrusfacsaró, habverő, tanítsa meg nekik a mérőedények használatát!

Hat-tíz évesek
Ők már tojásfeltörésre, tortadíszítésre is befoghatók. Bármilyen bonyolult feladatot rájuk bízhat, ha ehhez nem kell veszélyes eszközökkel, például éles késsel bánniuk – azokkal várjon mindaddig, amíg elég éretteknek nem látja csemetéit, hogy megbirkózzanak velük.

Vote it up
217
Tetszett?Szavazzon rá!