Gyomorégés: a torkunkon akad

Mi okozza, mit tehet ellene saját maga, illetve milyen gyógyszeres és műtéti kezelések segítenek rajta?

A fő tünetként gyomorégést okozó refluxbetegség (gastroesophagealis reflux, GERD, magyarán a gyomorsav visszaáramlása a nyelőcsőbe) alkalmasint egyidős probléma a túlzásba vitt evéssel. De bármilyen régi nyavalya is, a tudomány új megállapításokra tud jutni vele kapcsolatban. Lássunk ezek közül néhányat!

A legjobb kezelés a fogyás
A túlzott hastáji testzsírtömeg ránehezedik a gyomorra. A gyomortartalom visszaáramlását a nyelőcső alsó szakaszán lévő izmos gyűrű akadályozza meg. Mivel jár ez? – Egyszerű fizika. A fokozott hasi nyomás miatt ez a szelep gyakrabban ereszt – magyarázza dr. Walter Coyle, a kaliforniai La Jollában működő Scripps Green Kórház gasztroenterológiai részlegének vezetője.

Nem annyira az ennivaló a hibás
Ösztönösen azt gondoljuk, hogy a savas ételek súlyosbíthatják a tüneteket. – A savtartalmú élelmiszerek kerülése nem mindig befolyásolja a problémát, mert a gyomorsav sokkal erősebb – mondja dr. Eamonn Quigley, a houstoni (Texas) Metodista Kórház gasztroenterológiai osztályának vezetője. Coyle megjegyzi azonban, hogy a további savbevitel tetézheti az eleve meglévő gondot. Különösen ártalmas a kóla vagy a kávé, mert a bennük levő koffein elernyesztheti a záróizmot, sőt serkentheti a gyomorsav-elválasztást is. Íme, pár további tipp!

Áttörések
A gyógyszerek sokaknál igen hatásosak. A refluxműtétek is sokat fejlődtek, a páciensek számára egyre kisebb megterhelést jelentenek. A kis bemetszésekkel és rövid lábadozási idővel járó laparoszkópos (hastükrözéses) módszerek Quigley szerint „forradalmiak”. Coyle egy ígéretes új kezelést említ, amely mágnesek segítségével tartja zárva a záróizmot. És minél inkább tisztázódik, kiket fenyegetnek leginkább a refluxszal összefüggő problémák – köztük a legsúlyosabb, a nyelőcső alsó szakaszának rosszindulatú daganata –, annál célirányosabban és betegre szabottan végezhetők az ellenőrző vizsgálatok.

Mikor menjen orvoshoz?
Az időnként előforduló gyomorégés normális. Ha azonban hetente többször észleli, vagy az otthoni kezelés hatástalan, orvoshoz kell fordulni. Quigley szerint az orvosi segítség egyenesen létfontosságú, ha nyelészavar, vérszegénység, véres széklet, hányás vagy spontán súlycsökkenés lép fel.

Az enyhülés legjobb módjai
A szakorvosok szerint az alábbiak enyhítik leginkább a refluxos tüneteket:
•  súlycsökkentés;
• az ágy fejrészének megemelése;
• mentolos rágó rágása;
• az étkezés mellőzése lefekvés előtt két-három órával;
• érdemes kerülni a szoros ruházatot, öveket;
• nyolchetes protonpumpa-gátló gyógyszerkúra.

Vote it up
258
Tetszett?Szavazzon rá!