Házi gyógymódok fogfájás ellen

Szuvasodás, kilazult tömés, repedés, tályog? Az alábbi trükkökkel enyhítse a fájdalmat, míg el nem jut a fogorvoshoz

Szegfűszegolaj
A szegfűszeg az idegek zsibbasztására használt hagyományos orvosság; egyik alapvető összetevője az eugenol, amely természetes fájdalomcsillapító hatású vegyület. A szegfűszegolajjal ugyanakkor óvatosan kell bánni: ne közvetlenül alkalmazza, mert csak ronthat a helyzeten, ha az ínyére, netán a nyelvére kerül. Legjobb, ha vattalabdacsra ejt két cseppet, és azt szorítja a problémás foghoz, míg a fájdalom nem enyhül. Indokolt esetben, ha a kínzó érzés nem múlik, használjon őrölt vagy egész szegfűszeget: rágcsálással felszabadíthatja a benne rejlő olajat. Körülbelül 30-60 percen át tartsa a fájó fogon.

Gyömbéres-cayenne-i borsos krém
Azonos arányban keverje össze ezt a két csípős fűszert, és adjon hozzájuk kellő mennyiségű vizet, hogy krémes állaga legyen. Mártogasson meg benne egy vattalabdacsot, hogy azt átitassa a paszta, majd nyomja a fájó fogra – vigyázzon, hogy az ínyét és a nyelvét ne érje! Várjon, míg a fájdalom enyhülni nem kezd – vagy legalábbis amíg bírja (készüljön fel, hogy csípni fog). Önmagukban is kipróbálhatja a fűszereket, hiszen mindkettő hatékony fájdalomcsillapító! A cayenne-i bors ezt legfontosabb összetevőjének, a kapszaicinnek köszönheti, amely megakadályozza, hogy eljussanak az agyba a fájdalomüzenetek.

Sós vizes öblögetés
Egy teáskanál sót oldjon fel egy csésze forró vízben, majd 30 másodpercig öblögessen vele, mielőtt kiköpné. A sós víz kimossa a szájból az irritációkat okozó szennyeződéseket, így a fájó fog környezetét is megtisztítja; továbbá segít a duzzanatok csillapításában is. A kezelést ismételje, amilyen sűrűn az indokolt.

Kezelje teával
A borsmentatea nemcsak finom ízű, de zsibbasztó hatású is. Tegyen 1 teáskanálnyi szárított borsmentalevelet 1 csésze forrásban levő vízbe, és hagyja állni 20 percig. Miután kihűlt, öblögessen a teával, ami után azt ki is köpheti, de meg is ihatja. Fekete teát is érdemes használni: az abban található csersav érösszehúzó hatású, így a duzzanat csökkentésével hozhat átmeneti megnyugvást. Ehhez egy meleg, ázott teafiltert nyomjon a problémás foghoz.

Hidrogén-peroxidos öblögetés
Ha 3 százalékos hidrogén-peroxid oldattal öbleget, azzal elpusztíthatja a szájában található baktériumokat, így az általuk okozott gyulladást is enyhíti és nyugtató hatást érhet el. A fogfájáson is enyhíthet, ha az rossz szájízzel, illetve lázzal jár – mivel ezeket valószínűleg fertőzés okozza. De nem szabad megfeledkezni róla, hogy a hidrogén-peroxid is csak átmeneti megoldást nyújt, míg el nem jut a fogorvoshoz, hogy az a probléma forrását kezelje. Az oldatot mindig köpje ki és utána többször is öblögesse át a száját csapvízzel.

Jegelje le
Tegyen egy jégkockát egy nejlonzacskóba, azt tekerje bele egy vékony szövetbe, és szorítsa a fogra; tartsa ott körülbelül 15 percig, míg el nem zsibbasztja az idegeket. Nyomhatja akár közvetlenül a fogra, vagy akár bőrön keresztül is. A népi gyógyászat szerint további lehetőség a fogfájás csillapítására, ha a tenyerét masszírozza egy jégkockával! Ilyenkor az ujjakban található idegek sürgősen jelzik a hideget az agynak, amely inkább erre figyel, nem a fogból érkező fájdalomüzenetekre. Csak csavarjon bele egy jégkockát egy vékony szövetbe, és azzal masszírozza a hüvelyk- és mutatóujja közötti területet.

Fogát fájlaló nőMirhás öblögetés
Mirhaoldattal is érdemes öblögetni! Összehúzó hatásának köszönhetően enyhítőleg hat a gyulladásokra, továbbá baktériumölő tulajdonsággal is bír. Áztasson be 1 teáskanál őrölt mirhát 2 csésze vízbe, és hagyja állni 30 percig, mielőtt leszűrné. Ha a folyadék kihűlt, fél csésze vízben keverjen el 1 teáskanálnyit az oldatból, és ezzel öblögessen. A műveletet naponta 5-6 alkalommal ismételje meg.

Figyelemelterelés ecettel és papírzacskóval
Újabb népi gyógymód: egy bolti papírzacskót áztasson be ecetbe, majd az egyik oldalára szórjon feketeborst, és nyomja a fájós fognál az arcához. A hiedelem szerint az arcát elöntő melegségérzet elnyomhatja a fájdalmat.

Fogmosás? Csak a megfelelő felszereléssel
Olyan fogkefét használjon, amelyet érzékeny fogakra ajánlanak – ha ínysorvadása van, ezzel a forró, illetve túl hideg ételek okozta kellemetlenségeken is enyhíthet! Ha visszahúzódik az íny, előbukkan a fogzománc által nem fedett fognyak, amely különösen érzékeny. Váltson át a lehető legfinomabb sörtéjű fogkefére, amit talált, hogy kímélje az ínyét és megfékezze a visszahúzódás folyamatát.

Óvja rágógumival
Ha foga elrepedt, vagy kilazult a tömés, enyhíthet az ezzel járó fájdalmon, ha rányom az érintett területre egy puhább rágógumit. Ráadásul így a kilazult tömést a helyére rögzítheti, míg el nem jut a fogorvoshoz! A problémák súlyosbodásának elkerülése érdekében igyekezzen nem rágni az érintett foggal!

Akupresszúrás kezelés
A fájdalom gyors csillapítása érdekében próbálkozzon akupresszúrás kezeléssel! Hüvelykujjával fejtsen ki nyomást másik kézfejére ott, ahol a hüvelykujj és a mutatóujj találkozik. A nyomást körülbelül két percig tartsa fenn – ezzel elérheti, hogy a szervezet endorfint bocsásson ki, ami nem más, mint az agy jóérzés-hormonja! (Ha várandós, erről a módszerről le kell mondania.)

Vote it up
350
Tetszett?Szavazzon rá!