Házi gyógymódok vízhólyag ellen

Megelőzni nehéz, de megszabadulni tőle gyerekjáték – így enyhítse villámgyorsan ezt a kellemetlen tünetet

Megelőzés dezodorral
A nedves környezet és az állandó dörzsölés csak súlyosbítja a hólyagokat, ezért jó, ha mindent megtesz, hogy szárazon tartsa a lábfejét! Tiszta, száraz lábfejének oldalait és tetejét is dezodorozza alaposan be, mielőtt zoknit húzna rá, és cipőbe bújna – a gél óvni fogja a problémás területeket, és a dörzsölést is enyhíti. Tudta, hogy a dezodor akár a rovarcsípések okozta kellemetlenségek ellen is jó?

Nem mindegy, hogyan teszi rá a sebtapaszt
Egy sebtapasz nemcsak a dörzsölődéstől óvja meg a vízhólyagot, hanem mindenféle irritációtól is, ami érhetné – nem mindegy azonban, hogy hogyan teszi fel a tapaszt! Egy kis boltozatot kell készíteni: a sebtapasz ragadós végeit egymáshoz közelebb tegye úgy, hogy a középső rész enyhén a hólyag fölé emelkedjen. Így továbbra is fizikai védelmet nyújt a sebtapasz, és a potenciálisan fertőzéseket okozó szennyeződéseket is távol tartja, ugyanakkor nem nyomja a hólyagot, így gyorsítva a gyógyulást.

Áztassa zöld teában
A zöld tea gyulladáscsökkentő hatásának köszönhetően segíti a vízhólyag gyógyulását. Forrásban lévő vízben főzzön le 3 filteres zöld teát, majd adjon hozzá 1 teáskanálnyi szódabikarbónát is. Miután megvárta, hogy a tea kihűljön, áztassa meg benne a vízhólyagos lábát; ha nehezen hozzáférhető helyen alakult ki hólyag, egy gézt mártson meg a teában, és azzal borogassa az érintett területet. Ha a hólyag még nem fakadt ki, áztassa meleg vízben: hatására a hólyag felpuhul, a benne levő folyadék pedig leszívódik, így gyorsítva a gyógyulást.

Kezelje almaecettel
Vigyázat, ez csíphet – de megéri a kellemetlenséget. Az almaecet antibakteriális tulajdonságának köszönhetően gátolhatja a kifakadt hólyag elfertőződését. Ha az almaecetes kezelés túl nagy fájdalommal jár, a sebhely tisztítására használjon helyette hidrogén-peroxidot, majd kezelje antibakteriális kenőccsel.

E-vitamin
Az E-vitamin nagyban segíti a bőr helyreállítását: serkenti a bőrsejtek regenerálódását és megelőzi a hegesedést! E-vitaminhoz olaj vagy kenőcs formájában is hozzájuthat, de feltörhet egy E-vitamin-kapszulát is, hogy a benne található folyadékot közvetlenül a hólyagos bőrre kenje.

Kenje be ricinusolajjal
A ricinusolaj a vízhólyag közismert ellenszere. Hogy mi a teendő vele? Lefekvés előtt kenje be vele az érintett területet, és hagyja, hogy az egész éjszaka kifejthesse a hatását: felszárítja a hólyagokat, és gyorsítja a gyógyulást. Ha fokozni akarja a hatást, a ricinusolajat keverje össze almaecettel.

Varázsmogyoró csoda
Összehúzó hatású csersavtartalmának köszönhetően a varázsmogyoró kiszárítja a vízhólyagot, tisztán tartja és a gyógyulását is segíti. Legjobb, ha egy tiszta vattalabdaccsal viszi fel az érintett területre!

Kezelje aloe vera-géllel
Az aloe gyulladáscsökkentő hatású, így enyhítheti a fájdalmat okozó vörösséget és duzzanatot.

Fontos, hogy hagyja levegőzni
Sok orvos egyetért abban, hogy gyorsabban gyógyul a vízhólyag, ha fedetlenül hagyja, így levegőhöz juttatva. Ha hazaér, szedje le a sebtapaszt, hogy a hólyagot levegő érje, és felszáradjon. Érdemes azonban közben a fertőzések megelőzése érdekében baktériumellenes kenőccsel vékony rétegben is bekenni.

Vote it up
245
Tetszett?Szavazzon rá!