Házi praktikák: Egészség

Gondolta volna, hogy fejfájás ellen jó lehet a lábfürdő? Íme, néhány további bevált öngyógyító módszer

Ekcéma
Görgesse a nyújtófát fejes- vagy kelkáposztaleveleken addig, amíg nedvet nem eresztenek. Szűrőedénybe téve vízgőzben melegítse fel őket, és naponta kétszer tegye a beteg bőrre.

Bevált bőrhidratáló a kamillás vagy körömvirág-tartalmú krém, amelyet vékony rétegben kell felvinni. A jobb hatás kedvéért tartsa a krémet a hűtőszekrényben, és hidegen alkalmazza. Ismerjen meg további házi gyógymódokat az ekcéma ellen!

Depressziós hangulat
Segítenek az illóolajok: a régi jó recept szerint az olajmécsesbe öntsön 2-2 csepp rózsa- és citromfűolajat, valamint 3 csepp levendulaolajat.

Megszabadulhat a sötét gondolatoktól, ha lefekvés előtt fél órával elkortyolgat egy bögre mézzel és édesköménnyel ízesített tejet. Az összezúzott édesköménytermést forralja fel 2,5 dl tejjel, hagyja rövid ideig állni, szűrje le, és édesítse kevés mézzel.

A fény és a színek is jótékonyan hatnak a hangulatra. Kellemes közérzetet biztosít például az olyan környezet, amelyben dominálnak a meleg földszínek: az okkersárga, a piros vagy a narancsszín. Kattintson a további kedélyjavító trükkökért!

Gyomorégés
A kellemetlen panaszok enyhítésére szolgál a langyos vízben feloldott spárgapor (1 kiskanálnyi egy pohár vízben). Lassan, kortyonként igya meg.

Megelőzésként az éjszakai gyomorégés ellen aludjon kissé megemelt felsőtesttel. Ezzel megakadályozza, hogy az étel a gyomorból visszajusson a nyelőcsőbe. Másrészt ne hordjon szűk nadrágot, és ne húzza szorosra az övet. Kíváncsi még több hasonló gyógymódra?

Fejfájás
Helyezzen a halántékára citromhéjat. A belső fele érje a bőrét úgy, hogy felhelyezés előtt távolítsa el a belső fehér héjat.

Heves, hirtelen fellépő fejfájás esetén segít a fokozatosan felmelegített lábfürdő. Kezdje 30-32 fokos vízzel, majd fokozatosan adjon hozzá forró vizet egészen addig, amíg a fürdő hőmérséklete el nem éri a 40 fokot. A kezelés körülbelül 15 percig tartson.

A fejfájás első jelére rágjon el 10 szem cukrozott mandulát. Csak azután nyelje le, hogy jól megrágta.

Hátfájás
Éjszakára tegyen vastag párnát a lába alá úgy, hogy a combja majdnem függőleges legyen, és a térde derékszögben legyen behajlítva. Ez a testhelyzet tehermentesíti a gerincoszlopot.

Dörzsölje be a hátát citromfű-eszenciával. Ennek elkészítéséhez áztasson 1 liter 60%-os alkoholba 100 g friss citromfűlevelet. Jól lezárva hagyja 10 napig meleg helyen állni, majd szűrje le, és végül hígítsa fel 4:1 arányban vízzel.

Megelőzésként ne mindig ugyanabban a kezében vigye a nehezebb csomagokat, és ha felemel valamit, guggoljon le, és egyenes háttal emelje meg a nehéz tárgyat.

Visszértágulat
Keverjen össze 2,5 dl langyos vizet 1 evőkanál tejszínnel és 5 csepp citromolajjal. Mártson bele lenvászon kendőt, nyomkodja ki egy kissé, és borogassa be a lábikráit.

Végezze el gyakran az alábbi gyakorlatot: üljön le egy székre előrenyújtott lábbal. Többször egymás után hajlítsa be, majd nyújtsa ki a lábát, hogy az izmok munkája révén segítse a visszerekben a véráramlást.

A vádli izomzatának edzésére szolgál a lépcsőn járás. Lift és mozgólépcső helyett válassza a lépcsőket.

Vote it up
411
Tetszett?Szavazzon rá!