Házi szerek megfázás, nátha és láz ellen

Egyszerűen, olcsón, saját kezűleg is előállíthat olyan természetes készítményeket, amelyek hatékonyan kezelik a fenti bajokat

Mellkasbedörzsölő
Hozzávalók:
30 csepp masszázs- vagy hordozóolaj, például mandula-, jojoba- vagy avokádóolaj • 5–10 csepp eukaliptusz- vagy fenyőolaj

Elkészítés, alkalmazás
1.
Keverje össze a hordozó- és az illóolajat egy tálkában. Dörzsölje be vele a mellkasát.

2. Takarja be a mellkasát egy pamuttörülközővel és tegyen rá melegítőpárnát, majd bújjon be a meleg takaró alá és pihenjen.

Köhögéscsillapító
Hozzávalók:
1 nagy fej hagyma, apró kockákra vágva • 2 fokhagymagerezd, apró kockákra vágva • 50 g apró kockákra vágott friss gyömbér • méz

Elkészítés, alkalmazás
1.
Keverje össze egy kis lábosban a hagymát, a fokhagymát és a gyömbért. Adjon hozzá annyi mézet, hogy pépet kapjon és nagyon alacsony hőfokon melegítse 30 percig. Keverje össze nyomkodva és hagyja kihűlni. Szűrje át egy tiszta befőttesüvegbe, zárja szorosan le és tárolja a hűtőben.

2. 15–20 percenként vegyen be belőle 1 kiskanálnyit.

Mustármagos pakolás
Hozzávalók:
30–45 ml olívaolaj • 70 g mustármag • 20 g reszelt méhviasz • textildarab a mellkas letakarására

Elkészítés, alkalmazás
1.
Turmixoljon össze 30 ml olívaolajat a mustármaggal. Adjon hozzá még olajat, hogy sűrű folyadékot kapjon.

2. Párolófazékban alacsony hőfokon adja hozzá a folyadékhoz a méhviaszt és olvassza fel benne. Terítse rá a textildarabot egy sima felületre. Amikor a mustáros-viaszos keverék meleg és kenhető, vigye fel a textildarabra és hagyja szobahőmérsékletűre hűlni.

3. A kenőcsös oldalával lefelé terítse a textíliát a mellkasára, rakjon rá egy pólót vagy egy rossz törülközőt, majd arra tegyen melegítőpárnát. 10–15 perc múlva úgy érzi majd, hogy a melegség szétterjed a mellkasában. Hagyja rajta a pakolást még 15 percig. A hűtőszekrényben több napig eltarthatja a pakolást. Használat előtt hagyja szobahőmérsékletűre melegedni.

Köhögéscsillapító tea
Hozzávalók:
4 friss zsályaágacska vagy 1 kiskanál szárított zsálya • forró víz

Elkészítés, alkalmazás
1.
Egy teáscsészében áztassa a zsályát forró vízben legalább 20 percig, majd szűrje át és igya meg melegen vagy hidegen.

Mellkasborogatás
Hozzávalók:
1 maroknyi szárított ökörfarkkóró, összevagdosva • 2,5–5 dl forró víz

Elkészítés, alkalmazás
1.
Áztassa be 10 percre forró vízbe az ökörfarkkórót.

2. Mártson bele egy törülközőt a meleg folyadékba, facsarja ki, és helyezze a mellkasára. Tegyen rá egy meleg törülközőt, majd arra egy melegítőpárnát. Takarózzon be.

Inhalálókeverék
Hozzávalók:
1 liter víz • 2 csepp kakukkfűolaj • 4 csepp eukaliptuszolaj • 2 csepp izsópolaj

Elkészítés, alkalmazás
1.
Melegítse majdnem forráspontig a vizet egy lábosban közepes hőfokon (ne engedje felforrni). Öntse át egy jénai tálba és adja hozzá az illóolajokat.

2. Hajoljon a tál fölé, tartsa a fejét kb. 20 cm-re a folyadék felszíne fölött, és terítsen rá egy törülközőt úgy, mintha „sátor” lenne. Lélegezzen mélyeket mindaddig, amíg a víz ki nem hűl. A szemét közben tartsa csukva.

Vote it up
161
Tetszett?Szavazzon rá!