Háztartási praktikák

Jól bevált módszerek a tükörtisztítástól a régi függönyök felújításán át a ruházati gyorssegélyig

Tükörtisztítás
Gyorsan és alaposan megtisztíthatja a tükröket forró ecetes vízzel. Az is hatékony, ha átdörzsöli a tükröt félbevágott nyers burgonyával, majd tiszta vízzel lemossa és nem szöszölő papírral kifényesíti.

Akkor sem lesz csíkos a tükör, ha lehűtött feketeteával törli át, majd szarvasbőrrel kifényesíti.

Különösen csillogóvá teszi a tükröket a denaturált szesz, amely a rájuk ragadt hajlakkot és egyéb fürdőszobai szennyeződéseket is feloldja.

Függönysárgulás ellen
Nem kell ahhoz vegyszer, hogy az elsárgult függönyt újból kifehérítse. Mosás előtt áztassa be szódaoldatba (10 literhez 250 g). Ugyanezt a célt szolgálja a mosóvízhez a gépbe adagolt pohár kóla, 2-3 protézistisztító tabletta vagy sütőpor.

A sokoldalú só ez esetben is hasznosnak bizonyul. A dohányfüsttől elsárgult függönyöket áztassa éjszakára sós vízbe (10 literhez 500 g), majd a szokásos módon mossa ki őket.

Ha a régebbi függönyöket már semmiképpen nem lehet kifehéríteni, ne kínlódjon tovább a mosással és ne essen kétségbe: fesse őket bézs színűre az utolsó öblítővízhez adott hársfavirág-forrázattal. A szín erőssége attól függ, mennyi ideig hagyja a forrázatot állni.

Cipőproblémák
• A fényes bőrből készült cipőkön a hó, latyak vagy víz okozta csúnya fehér nyomokat dörzsölje át félbevágott hagymával vagy citromlével. Hagyja rajtuk egy rövid ideig, majd kefélje le. Ezután kenje be a cipőt a szokásos módon cipőkrémmel. Velúrcipőknél a nedvességfoltok eltávolításához használjon sót.

• Ha kirojtosodik a cipőfűző vége, mártsa színtelen körömlakkba, vagy tekerje körbe ragasztószalaggal, hogy könnyebben be tudja fűzni a cipőjét.

• Segít az átizzadt cipőn, ha éjszakára hintőport szór bele, majd kiönti belőle. Hintőporral a szőrmebélésű cipők belsejét is kitisztíthatja. A lábszag ellen akár zsályával is küzdhet.

Ruházati gyorssegély
• Könnyebb befűzni a cérnát, ha befújja hajlakkal vagy gyertyaviasszal.

• Az akadozó cipzárt könnyebb fel-le húzni, ha bekeni méhviasszal.

• A kilazult patentok ismét jobban zárnak, ha felső részükre kalapáccsal óvatosan ráüt.

• Ha nem talál a ruha színével teljesen megegyező színű cérnát, inkább a kissé sötétebb árnyalatút válassza, sose a világosabbat.

Vote it up
457
Tetszett?Szavazzon rá!