Hét étel az emlőrák ellen

A rendszeres önvizsgálat mellett a megfelelő étrend is sokat segíthet az emlőrák elleni védekezésben

Édesburgonya
A Harvard Egyetem orvosi karának híres vizsgálata, egy ápolónők körében az életmód és az egészség kapcsolatát elemző felmérés megállapította, hogy azoknál a nőknél, akik béta-karotinban gazdag ételeket, például édesburgonyát esznek, 25 százalékkal kisebb az emlőrák kockázata.

Brokkoli
Egy új vizsgálat szerint a brokkoli és egyéb keresztesvirágú zöldségek fogyasztása növelheti az emlőrákosok túlélési esélyét. Egy kínai felmérés azt mutatta ki, hogy azoknál a nőknél, akik a legtöbb keresztesvirágú zöldséget ették, 62 százalékkal kisebb volt az emlőrák miatti halálozás, illetve 35 százalékkal kisebb volt a betegség kiújulásának az esélye, mint azoknál, aki a legkevesebb ilyen ételt fogyasztották.

Karalábé
A karalábéban sok flavonoid található, ez a növényi színezőanyag a C-vitaminnal és más antioxidánsokkal együtt gátolja a sejtek károsodását, ami a rákbetegségek egyik oka. Ezenkívül a karalábé gazdag indolban, ez a vegyület csökkenti az ösztrogén hatását, s ezáltal az emlőrák kockázatát is. Az izotiocianátok, a szintén a karfiolban található anyagok ráadásul fokozzák a vastagbélrák ellen hatásos enzimek termelését is.

Teljes kiőrlésű lisztből készült készítmények
A rákbetegeknek gyakran azt javasolják, hogy növeljék a szénhidrátok és csökkentsék a zsírok fogyasztását, különösen ha emlő-, vastagbél-, méh-, prosztata- vagy bőrrákban szenvednek. Fontos azonban, hogy a szénhidrát magas rosttartalmú és antioxidánsokban gazdag teljes kiőrlésű lisztből készült termékekből, gyümölcsökből és zöldségekből származzon. Egyes tanulmányok szerint a finomított szénhidrátok túlságosan gyorsan emelik a vércukor szintjét, ez pedig a rák növekedését segíti.

Gombák
A portobello és fehér gombák gazdagok szelénben, ami segíthet megelőzni a prosztatarákot. Ezenkívül a gombákban található fitovegyületekről több tanulmányban azt állítják, hogy kínai és koreai nőknél csökkentették az emlőrák kockázatát.

Extraszűz olívaolaj
Az olívaolajban található antioxidánsok, a hidroxitirizol és az olajsav laboratóriumi kísérletek szerint segítheti az emlőrák elleni védekezést. Hasonlóan kedvező az olívaolajban lévő lignánok hatása, amelyek gátolják a rákos sejtek kialakulását.

Lenmag
A rostokban gazdag kicsi barna lenmag lignánokat is tartalmaz, amelyek lassíthatják a daganat növekedését emlőrákos nőknél. Egy 2007-es egérkísérlet már bebizonyította a lenmagnak ezt a hatását, de még több emberen végzett vizsgálatra van szükség.

Vote it up
305
Tetszett?Szavazzon rá!