Hét étel gyomorfekély ellen

Mielőtt a pohár tej után nyúlna, hogy enyhítsen a fekély okozta fájdalmain, olvasson tovább!

Sok minden, amit tudni véltünk a gyomorfekélyről, hamisnak bizonyult. A legtöbb esetben a fekélyt nem is közvetlenül a stressz okozza, hanem a Helicobacter pylori nevű baktérium. Ez az oka annak, hogy manapság savlekötő gyógyszerek adása mellett gyakran antibiotikummal is kezelik ezt a betegséget. Emellett azonban vannak ételek, amelyek segíthetnek a gyógyulásban. Ismerje meg ezeket!

Méz
A modern orvostudomány végre felismerte ezt az évszázadok óta használt népi orvosságot. Mivel a méz antibakteriális hatású, kórházak és klinikák néha alkalmazzák égésekre és más nyílt sebekre. Ugyanazon oknál fogva, amiért a bőrfekélyt gyógyítja, segíthet a H. pylori fertőzés visszaszorításában is. Új-zélandi kutatók a manukavirág nektárjából készült mézzel kísérleteztek gyomorfekélyes szövetmintákból izolált baktériumokon és azt találták, hogy a méz megakadályozta a baktériumok szaporodását. Más kutatók sikerrel alkalmaztak egyéb méztípusokat is, hogy megállítsák a H. pylori szaporodását.

Ajánlás: A mézzel kapcsolatos vizsgálatok eredményei még frissek, az ajánlott mennyiség egyelőre nincs meghatározva. Indításként egyen egy evőkanál tiszta mézet reggel és este, hogy megnyugtassa égő gyomrát. Kenje pirítósra vagy kétszersültre, így tovább marad a gyomorban. Mivel a H. pylori lassan szaporodik, tartsa fenn a mézes kúrát azután is, hogy a fekély tünetei már elmúltak.

Keresztesvirágú zöldségek
A brokkoli, a kelbimbó, a karfiol és a fodros kel szulforafánt tartalmaz. Ez a vegyület a jelek szerint kiirtja a H. pylorit – ráadásul másféle csodákra is képes. Egy vizsgálatban olyan betegek, akiknél kimutatták a baktériumot, egy hétig naponta kétszer elfogyasztottak fél csésze brokkolicsírát. A kísérlet után 78 százalékuknál negatív lett a baktériumteszt. Egereken végzett vizsgálatok azt is kimutatták, hogy a szulforafán-kivonat sikeresen elpusztítja a baktériumot az egerek emésztőrendszerében.

Ajánlás: Még várnunk kell, amíg a vizsgálatok pontosan meghatározzák, mennyi brokkoli elfogyasztásával kezelhető a gyomorfekély. Addig is egyen mindennap egy csésze brokkolit vagy brokkolicsírát, akár nyersen, akár főzve. Így nemcsak a fekély elleni küzdelmet indítja el, hanem több mint egynapi adag C-vitaminnal és bőséges mennyiségű élelmi rosttal is ellátja magát: ez a két szövetséges szintén részt vesz a fekély elleni harcban.

Fejeskáposzta
A tudósok úgy vélik, a glutamin nevű aminosavnak köszönheti a káposzta fekéllyel szembeni hatékonyságát. A glutamin hatására a gyomor nyálkahártyájának javul a vérellátása, vagyis nem pusztán segít a fekély megelőzésében, hanem a már kialakult sebek gyógyulását is felgyorsítja.

Ajánlás: Fogyasszon naponta 2 csésze nyers káposztát. Tegye salátákhoz, szendvicsbe vagy tekercsekbe, készítsen káposztasalátát. Ihat bioboltban kapható nyers káposztalevet is: próbálja ki három héten át napi egy literrel (ha bírja).

Élőflórás joghurt
A joghurt és a kefir olyan „jó” baktériumokat tartalmaz, melyek gátolják a H. pylori szaporodását, és segíthetnek, hogy a fekély hamarabb gyógyuljon. Egy nagy svédországi vizsgálat szerint azoknál, akik legalább heti háromszor ettek joghurtot vagy más savanyított tejterméket, sokkal kisebb eséllyel alakult ki gyomorfekély, mint azoknál, akik ritkábban fogyasztottak ilyesmit.

Ajánlás: Legalább naponta egyszer egyen egy pohár joghurtot, kefirt vagy más élőflórás tejterméket. Kerülje az édesített változatokat, mert ezek kevésbé hatékonyak.

Főzőbanán
Ez a nagy, zöld, banánszerű gyümölcs belül keményítős, ragacsos állagú. Nyugtatja a gyulladt, irritált nyálkahártyát, ráadásul antibakteriális hatású is. Egy kísérlet, melyet naponta adott aszpirinnal gyomorfekélyessé tett patkányokon végeztek, kimutatta, hogy az éretlen zöld főzőbanán egyaránt képes megelőzni a fekélyek kialakulását, valamint gyógyítani azokat. A legjobban akkor fejti ki mágikus hatását, ha még nem érett.

Ajánlás: Addig is, amíg az embereken végzett felmérések megállapítják a szükséges mennyiséget, használja fel a gyümölcsöt úgy, ahogy azt Latin-Amerikában teszik: a zöld főzőbanánt itt a burgonyához hasonlóan megfőzve fogyasztják. Kerülje a sült változatot, mivel az olaj súlyosbíthatja a fekélyt.

Magas rosttartalmú ételek általában
Ebbe beletartoznak a gyümölcsök, a zöldségek és a teljes értékű gabonák is. Az élelmi rost újabb piros pontot érdemel: amellett, hogy segíti az emésztést, szerepet játszik a fekélyek, különösen a nyombélfekély megfékezésében is. Számos tanulmány kimutatta, hogy a magas rosttartalmú étrendet követőknél alacsonyabb a fekély kialakulásának kockázata. A Harvardon egy orvosok körében elvégzett egészségfelmérés során a kutatók 47 806 férfi étrendjét vizsgálták meg, és azt találták, hogy azoknál, akik napi 11 g-ot vagy többet fogyasztottak zöldségekből származó élelmi rostokból, 32 százalékkal kisebb eséllyel alakult ki nyombélfekély.

A szakértők még nem tudják biztosan, miért segítenek a rostok. Az oldható élelmi rost (mely például a zabban, árpában, babban, borsóban és körtében található) egy csúszós réteggel vonja be a gyomornyálkahártyát, ez akadályt képez a gyomorfal és a maró gyomorsav között.

Ajánlás: Az általános egészségügyi irányelvek napi 25–35 g rostot javasolnak.

Vörös szil
A vörös szil teája ugyanúgy bevonja a gyomrot, mint a fájós torkot, így némileg enyhíti a fekély okozta fájdalmat – ha csak rövid időre is.

Ajánlás: Igyon belőle naponta több pohárral.
 

Akad emellett másféle természetes gyógymód is a fekély ellen, illetve az alvás is segít, és persze szedje az orvos által felírt gyógyszereket is!

Vote it up
432
Tetszett?Szavazzon rá!