Hét ötlet a megigéző vacsorához

Egy fuvallatnyi füst vagy a hullámverés hangjának hatására másképp érződnek az ízek. Íme, pár tipp

Az étkezés során a látás, hallás, tapintás, szaglás, sőt még az ízérzékelés szerepét is felülmúlja egy hatodik érzék: az étkezés érzelmi tapasztalata. Az ételek valósággal „átszellemülnek” tőle.

A fogások által keltett érzetek mindenkinél különböznek. Kinél az otthonosság érzése, kinél a gyerekkor emlékei merülnek fel. Egy étel felidézheti az ősz hangulatát vagy akár a szerelem érzését is. Grant Achatz, a chicagói Alinea étterem szakácsa úgy fogalmaz: az emberek immár nem pusztán úgy gondolnak a vacsorára, mint ami átvezet a további esti programokhoz, hanem „a vacsora maga a mozi”. Tanácsainkból kiderül, miképpen viheti el otthonába e hatodik érzék ötletét – kövesse ön is a világ legnevesebb szakácsait!

A hang hullámain
A Nagy-Britanniában található Fat Duck étterem étlapján szerepel egy fogás, melyhez a vendég fejhallgatót is kap, hogy a halétel elfogyasztása közben a tenger hangját hallja.

Mit tegyen: Tervezze a zenét a vacsora témájának megfelelően! Mit szólna például a pattogó tűz hangjához a grillezett hússzeletek mellé?

Illatos vacsora
Grant Achatz az Alinea asztalainál valódi faágakat égetett, hogy előcsalja az égő avar ismerős illatát, és őszi hangulatot ébresszen egy fácánból készített fogás felszolgálásakor.

Mit tegyen: Égessen fahéjrudacskákat az almáspite mellé, így az élmény újabb réteggel gazdagodik.

Teremtsen kapcsolatot
A New York-i Eleven Madison Park étteremben néha maguk a szakácsok szolgálják fel az ételeket, áthidalva a távolságot a vendégek és a konyha között.

Mit tegyen: Ahelyett, hogy családiasan mindenki kiszolgálná magát, tálaljon vendégeinek saját maga, esetleg ők egymás között.

Közvetlenül a forrásból
Achatz egyszer olyan módon szerette volna asztalra adni a friss nyári paradicsomot, mely egyszerre különleges, mégis a lehető legjobban megőrzi e fantasztikus zöldség érintetlenségét. A kerti, napmeleg paradicsom leszedésének élményét úgy teremtette meg, hogy egy külön kis kertet telepített az asztalra – földdel együtt.

Mit tegyen: A legegyszerűbb, ha például friss, héjas osztrigát kínál, vagy ehető tálban szervírozza a salátát. Bontsa le a falat, mely elválasztja az ételt és elfogyasztóját! A kerti földben tálalást mindazonáltal hagyja a profikra.

Utazzon az időben
Achatz visszaemlékszik rá, hogy mikor egy alkalommal megkóstolta egy luxusétterem palacsintáját, ráébredt: közel sem olyan finom, mint az, amit édesanyja palacsintaporból sütött. Az íz nem mindig a legjobb összetevőkön és a leggondosabb elkészítésen múlik, hanem azon is, milyen érzéseket kelt bennünk az étel. Achatz válasza a tejes-kukoricapelyhes ízű csavaros fagyi volt, mely új, kreatív módon idézte meg a gyerekkor emlékét.

Mit tegyen: Készítsen ön is gabonapelyhes fagylaltot, vagy panírozza a csirkefalatokat kukoricapehelybe, ahogy a Planet Hollywood étteremben teszik. Gondoljon vissza a gyerekkorára: mi minden jut eszébe? Egy közös ízemlékből kiindulva alkossanak meg egy egyedi ételt!

Variációk egy témára
A pincérek néhol pirosba öltözve tálalnak fel egy piros színű fogást. Az élmény létrehozásában így ők is fontosabb szerephez jutnak.

Mit tegyen: Tervezze a menüt hasonló színekkel, és terítsen ennek megfelelően! Netán cseréljen kötényt, miközben kihozza az egyes fogásokat. Bármi szokatlannal feldobhatja a hangulatot.

Játsszon az étellel
A Fat Duck étterem hangaláfestéssel tálalt halétele ehető homokot is tartalmaz. A Top Chef All-Stars című televíziós verseny tavalyi győztes szakácsa, Richard Blais pedig kuktában készített mustármagból kaviárt.

Mit tegyen: Legyen felszabadult, és gondolja újra az összetevőket! Képzeljen el egy homoktortát: összetört keksz mint homok, csokoládéhab mint sár... A lehetőségek száma végtelen.

Vote it up
241
Tetszett?Szavazzon rá!