Hét ötlet légkondi helyett

A légkondícionáló mellett kevésbé költséges és környezetbarátabb módszerek is léteznek a forróság ellen

Mozgassa a levegőt
Légkondi helyett kattintson fel egy ventilátort! A mennyezeti vagy álló ventilátorok által keltett szellőben hűvösebbnek érzi a levegőt még akkor is, ha a hőmérséklet egyébként magas. Amikor tényleg nagy a forróság, azzal is energiát spórolhat, ha a légkondicionáló termosztátját pár fokkal alacsonyabbra állítja a szokásosnál, és mellette működteti a ventilátort.

Gondolkodjon el egy páramentesítőn
A párás meleg sokkal elviselhetetlenebb az ember és a háziállatok számára, mint a száraz forróság. A páramentesítők elszívják a nedvességet a balzsamos nyári levegőből, így lényegesen kellemesebbé teszik az otthonát még a kánikulában is. A beltéri páratartalom 60% alatt ideális. Energiatakarékosabb, ha olyan gépet választ, mely kikapcsol, mikor a levegő nedvességtartalma a beállított érték alá esik. A páramentesítő által összegyűjtött vizet felhasználhatja a növények öntözéséhez.

Sötétítsen el
Az ablakok a nyári melegnek akár 25%-át beengedik. Zárja ki a forróságot a legnaposabb időszakokban redőnnyel vagy rolóval.

Süssön és mosson éjszaka
A nagy háztartási gépek jelentős mennyiségű hőt adnak le. Hagyja a sütő, tűzhely, mosogatógép és mosógép működtetését az esti órákra, amikor a hűvösebb levegő már ellensúlyozni tudja a hőtermelésüket.

Csukja be az ajtót a nem használt helyiségekben
Ha már feltétlenül be kell kapcsolnia a légkondicionálót, zárja be a hűvös levegőt oda, ahol a leginkább szükséges: azokba a helyiségekbe, ahol a nap legnagyobb részét tölti, illetve éjszakára a hálószobába. Csukjon be minden ajtót, mely a lakás hűtést nem igénylő részei felé nyílik.

Szigetelje a padlást és a falakat
Számos dolog van, ami amellett, hogy télen melegen tartja a lakást, abban is segít, hogy nyáron hűvösebb legyen. Ilyen például a szigetelés, mely azáltal csökkenti az áramszámlát, hogy bent tartja a hideg levegőt, és kint tartja a meleget.

Tömítse be a hideget
A nyílászáró-tömítések használata ugyanide tartozik: mindenki téli óvintézkedésként gondol rá, ám ugyanannyira hasznos nyáron is, mivel megakadályozza, hogy a hűvös levegő kiszökjön az ajtó- és ablakkereteken. Ráadásul nagyon olcsó, és nem tart sokáig a felragasztása: egy ajtókeret kevesebb, mint fél óra alatt elkészül.

Vote it up
275
Tetszett?Szavazzon rá!