Hét hálás egynyári virág

Olyanokat válasszon, amelyek nemcsak gyors színáradatban törnek ki, hanem jó ideig meg is maradnak. Az alábbiak ilyenek

Pillangóvirág
A hosszú, karcsú szárú, csipkés levelű pillangóvirág vonzó látványt nyújt és gyorsan nő, ezért kiváló megoldás a kert megszépítésére. Virágai sokféle színben, például piros, fehér, rózsaszín, sárga, narancssárga és lila változatokban nyílnak. A pillangóvirág vágott virágnak is alkalmas.

Hogyan termessze: Ültesse sovány, jó vízelvezetésű, homokos talajba, ahol sok közvetlen napfényt kap. Nem szükséges nagy mennyiségű trágyát használnia, mert ha túl sok, az késlelteti a virágzást. A magokat tavasszal vagy kora nyáron vesse el. A palántákat az utolsó tavaszi fagyok táján ültesse ki, olyan mélyre, hogy a tő csak 10 cm-re legyen ki a földből.

Nebáncsvirág
A nebáncsvirágok népszerűsége egyrészt sokáig tartó, mutatós virágaiknak köszönhető, másrészt annak, hogy kevés napsütéssel is boldogulnak. Rendszeres öntözéssel és tápanyag-utánpótlással gyakran késő tavasztól akár az ősz derekáig képesek folyamatos virágzásra. A hibrid változatok nagyon gyorsan nőnek, ezért ráér akár júniusban kiültetni őket.

Hogyan termessze: Ültesse árnyékot adó fa alá, vagy olyan szegélyekbe és ládákba, melyek részben vagy közepesen árnyékosak. Ültetés előtt, majd pár hetenként újra és újra csípje le a nebáncsvirág hajtáscsúcsát. Ahhoz, hogy mindig legyen rajtuk valamennyi virág, minden tőről egyszerre csak a hajtások felét metssze le.

Körömvirág
Mivel nagyon egyszerűen termeszthető, a körömvirág a nyári kertek kedvenc napsárga színfoltja. Vesse még egyszer a nyár közepén, így ősszel is narancssárga és bronzbarna virágáradatra számíthat.

Hogyan termessze: A körömvirág jól megéled, ha a magjait tavasszal közvetlenül a kertbe ülteti. Annak érdekében, hogy később még nagyobb és dúsabb virágokat hozzon, csípje le az első megjelenő bimbókat: így késztetheti a növényeket a legegyszerűbben arra, hogy sokfelé elágazzanak, azaz több viráguk legyen.

SarkantyúkaSarkantyúka
Remek választás a kezdő kertészek számára: a sarkantyúkának nagy, borsószemnyi magjai vannak, gyorsan nő, sőt, levelei és virágai még ehetőek is. A növények először egy alacsony, 30 cm magas halmot képeznek, majd indáikkal egész levél- és virágszőnyeget alkotnak. Levelei világoszöldek és lekerekítettek, az élénk színű virágok pedig piros, sárga, narancssárga, krémszínű vagy bíbor árnyalatúak.

Hogyan termessze: A magokat kora tavasszal, napsütéses helyre, kb. 13 mm mélyre dugdossa le. Ritkításkor a palántákat 15 cm-es távolságokban hagyja meg.

Árvácska
Az árvácska jobban viseli a hideget, mint más egynyáriak, ezért bizonyos helyeken ősztől tavaszig is elél. A legkülönfélébb méretben és színekben kapható. Legjobban a napos vagy félárnyékos helyeket kedveli. Virágait akár salátákba vagy a puncsostálba is keverheti. Az árvácska már kora tavasszal elültethető, hiszen ismeretes, hogy még az utolsó hóeséseket is képes átvészelni.

Hogyan termessze: Ha ősszel ültetné el az árvácskákat, azt még a hideg beállta előtt tegye meg. A virágzás egészen robbanásszerű lesz, ha az első tavaszi bimbókat és virágokat eltávolítja. Az áldozatért három-négy héttel később hatalmas, egyszerre kibomló virágpompa lesz a kárpótlás.

Napraforgó
A toronymagas, akár 2,4 méteres változatok mellett a napraforgónak bokorszerűen elágazó és törpe, cserépben termeszthető formái is léteznek. Legtöbbjük sárga színű, de előfordulnak mélyvörös, törtfehér és csodás mahagóni árnyalatú napraforgók is. Az egynyári növények közül ez az egyik, melyet a legkönnyebben lehet magról szaporítani.

Hogyan termessze: Tavasz vége felé ültesse el, miután a föld már kellően felmelegedett. Nyár közepén vessen el még egy csomaggal, hogy ősszel is gyönyörködhessen bennük. Olyan helyet válasszon, amelyre délről vagy nyugatról nyílik rálátás, mivel a napraforgók rendszerint ebbe a két irányba fordulnak.

RézvirágRézvirág
Ezek a szívós növények különösen mostoha körülményeket, például az erős nyári hőséget is képesek kibírni. Rendkívül sokféle színben és típusban kaphatók: némelyik virág lapos, mint egy százszorszép, mások inkább pomponszerűek. Virágai gazdag vörös, napsárga és élénk rózsaszín árnyalatokban pompáznak.

Hogyan termessze: A hervadó virágok lemetszésével – illetve a frissek csokorba szedésével – elképesztő burjánzásban tarthatja a növényeket. Ha a talaj már átmelegedett, a rézvirágot közvetlenül a földbe is elvetheti. A palántákat akkor ültesse át az ágyásokba, ha már elérték a 10 cm magasságot.

Vote it up
224
Tetszett?Szavazzon rá!