Hét meglepő kalciumforrás

Nem szereti a tejet vagy a joghurtot? Jusson hozzá a csontépítő, zsírégető kalciumhoz ezekből a remek ételekből!

A kalciumot főként csontépítőként ismerjük, ám nemrégiben azt is kimutatták róla, hogy szerepet játszik az éhségérzet szabályozásában és a testzsír csökkentésében. Emellett a kalciumdús étrendet a 2-es típusú cukorbetegség alacsonyabb kockázatával, az egészséges vérnyomással és a menstruációt megelőző szimptómák csökkentésével is összefüggésbe hozták. Legismertebb élelmi forrásai a tejtermékek – és talán a legjobbak is, mivel némely kutatás szerint az ezekben található kalcium hatékonyabban szívódnak fel –, de bizonyos növények, magvak és dúsított élelmiszerek is elképesztően nagy mennyiségben tartalmazzák ezt a létfontosságú ásványi anyagot. A következő listából megtudhatja, milyen finomságokkal fogyaszthat több kalciumot!

Rebarbara
Meglehetősen nagy találékonyságot igényel, hogyan lehet több rebarbarát csempészni a menübe, de megéri. Egy csészényi (kb. 2,5 dl) főtt rebarbara 348 mg kalciumot tartalmaz, ezzel a természetben az egyik leggazdagabb növényi kalciumforrás. (Az 50 év alatti nők és 70 év alatti férfiak napi szükséglete 1000 mg, az idősebbeknek napi 1200 mg-ra van szükségük akkor, ha egyébként egészségesek és nem várnak gyermeket vagy nem szoptatnak.) A rebarbaranövénynek csak a levélnyele ehető, és az is elég savanykás, ezért leginkább édes gyümölcsökkel együtt használjuk süteményekbe, pitékbe, rétesbe, fagylaltokhoz és kompótnak.

Aszalt füge
10 darab aszalt füge 269 mg kalciumot tartalmaz – ez az ajánlott napi adag körülbelül 20%-a. A füge ráadásul remek afrodiziákum...

Babfélék
A bab sokoldalú öregedés elleni csodaétel: nagyszerű növényi fehérjeforrás, és koleszterincsökkentő rostokban gazdag, hogy csak két dolgot említsünk. Emellett elég jó kalciumforrás is: egy csészényi főtt fehérbab például 161 mg-ot tartalmaz.

Diófélék és magvak
Kell még egy ok, miért rajongjon a magvakért? Egészséges mennyiségű kalcium található például a paradióban, törökmogyoróban, gesztenyében, szezámmagban, napraforgómagban és tökmagban. Jó ötlet, ha tart egy dobozzal a kedvenceiből a konyhaasztalon, így bármikor rászórhatja gabonapehelyre, zöldségköretekre, salátákba vagy levesekbe.

Zöld színű zöldségek
Bizonyos zöldségfélék is tartalmaznak kalciumot. Igaz, a kalciumtartalmuk nem olyan magas, mint a tejtermékeké: másfél csésze főtt kelkáposztát, 2,25 csésze főtt brokkolit vagy 8 csésze főtt spenótot kellene elfogyasztanunk ahhoz, hogy annyi kalciumhoz jussunk, amennyi egy pohár zsírszegény tejben van. Napi 1200 mg-os adaggal számolva ez 6 csésze kelt, 9 csésze brokkolit és 32 csésze főtt spenótot jelent – aminek a rendszeres fogyasztása kivitelezhetetlen. Ezek a kalciumban gazdag zöldségek viszont remek hozzávalók, és segítenek a cél elérésében, ráadásul sok egyéb ásványi anyagot és vitamint is szolgáltatnak, melyek a kalciummal együtt erősítik a csontokat.

Tofu
A kalcium-szulfáttal készült tofu fél csészényi adagja meglehetősen sok, 204 mg kalciumot tartalmaz; ellenőrizze a hozzávalók között, mivel készítették!

Dúsított narancslé vagy szójatej
Némelyik ezek közül akár annyi kalciumot is tartalmaz, mint a tej: olvassa el a címkét, hogy pontosan megtudja, mennyit vesz magához belőlük. Egy hasznos ötlet: rázza fel a szójatejet, mielőtt kiönti a pohárba, mivel a hozzáadott kalcium leülepedhet az aljára.

Vote it up
395
Tetszett?Szavazzon rá!