Hét tény, amelyet nem tudott a Titanicról

Időről időre újabb érdekességek merülnek fel a legendás hajóról. Íme, a legmeglepőbbek

Kapcsolódó cikkek

A telihold okozhatta, hogy a végzetes jéghegy a hajó útjába került
Tudósok nemrég azzal az elmélettel álltak elő, hogy az 1500 ember életét követelő balesetért a telihold lehet a felelős, amely hónapokkal korábban volt látható az égen. A National Geographicban Richard A. Lovett a San Marcos-i Texas Állami Egyetem csillagászát, Donald Olsont idézi: „Az 1912. januári 4-i telihold olyan szokatlanul erős áramlásokat okozhatott, amelyek jéghegyek egész flottáját sodorták délre – épp akkor, amikor a Titanic első útjára indult.” Ez nem átlagos telihold volt. „Valójában 796 óta nem volt ilyen közel a Hold a Földhöz, és 2257-ig nem is lesz” – írta Lovett.

Több mint négy Titanicot lehetne építeni James Cameron Titanic című filmjének bevételéből
A kaliforniai ScienCenter szerint a Titanic megépítése ma körülbelül 400 millió dollárba kerülne. James Cameron Oscar-díjas filmje, a Titanic 1997-es bemutatója óta 1,84 milliárdos bevételt hozott világszerte – amiből az elsüllyedt hajó 4,6 tökéletes másolatát el lehetne készíteni. Ebben az összegben nem szerepelnek a film 2012-es 3D-s bemutatójának bevételei.

Új kutatás szerint optikai csalódás nehezítette a hajó mentését
Tim Maltin brit történész azt állítja, hogy a hajó legénysége a baleset éjszakáján uralkodó légköri viszonyok miatt nem észlelte a jéghegyet – a többi hajó személyzete pedig a Titanicot. A Smithsonian magazine-ban olvasható: „A légköri viszonyok különleges fénytörést okoztak, mutatta ki Maltin, ami délibábok kialakulásához vezetett. Maltin a környéken járó több hajó feljegyzéseiben talált erre bizonyítékot. A történész szerint a délibáb megakadályozta, hogy a Titanic őrszemei észrevegyék a jéghegyet, illetve hogy a Californian teherszállító hajóról meglássák a Titanicot.”

Kutatók víz alatti robotok által készített 100 ezer fotó alapján elkészítették a hullámsír térképét
Az Associated Press jelentette, hogy egy kutatócsoport elkészítette „a mintegy 40 négyzetkilométeres roncstemető teljes térképét”. Így talán pontosabb képet alkothatunk arról, mi történt, amikor 1912. április 15-én a Titanic elsüllyedt. „A felfedezők szonárkészülékeket használtak, illetve 100 ezer fotót, amelyet víz alatti robotok készítettek, hogy feltérképezzék, hol fekszenek a tenger fenekén az elsüllyeszthetetlennek hitt hajóról származó tárgyak” – jelentette Clarke Canfield, az AP tudósítója. Bár a területet korábban nem térképezték fel teljesen, a Titanic roncsait 1985 szeptemberében találta meg Robert Ballard víz alatti kutató.

Egy 1898-as regény előre megírta a Titanic katasztrófáját?
Morgan Robertson Hiábavalóság című regényének cselekménye kísérteties hasonlóságot mutat a Titanic elsüllyedésének körülményeivel, pedig 14 évvel korábban íródott. A könyv a Titan történetét meséli el: „Minden idők legnagyobb hajója, amelyet brit tulajdonosai és a sajtó elsüllyeszthetetlennek titulál, egy áprilisi napon jéghegynek ütközik és elmerül a tengerben. Mivel nincs elegendő mentőcsónak, az utasok nagy része az Atlanti-óceánban veszti életét” – foglalja össze a cselekményt a Portland Press Herald. Ismerős? A valódi tragédia után a könyvet újra kiadták, de már A Titan végzete címmel.

A Titanic-negyed a legnagyobb turistalátványosság Belfastban
Dollármilliókat költöttek a Thompson Graving dokk helyreállítására és megóvására, ahol a szerencsétlenül járt hajót építették, és Titanic múzeumot is létrehoztak mellette. „Tragédia plusz idő egyenlő turizmus” – mondta az Associated Press tudósítójának egy idegenvezető, aki egyben Titanic-szakértő is.

Még ma is fenyegeti a jég a hajókat
Olykor a mai hajóknak is meggyűlik a bajuk a jéghegyekkel. „Néhány éve egy orosz halászhajó törzsén ütött lyukat egy jéghegy az Antarktisz közelében. A 32 tagú legénységet, amely a tengerbe hajigálta a szállítmányt, hogy csökkentse a hajó súlyát, közel két héttel később mentették ki” – tudósította a BBC News Magazine-t Lauren Everitt.

Vote it up
191
Tetszett?Szavazzon rá!