Hét tévhit a fitneszről

Ön is úgy véli, a szauna zsírt éget? A felüléstől kockahasa lesz? Ha abbahagyja az edzést, izma zsírrá alakul?

Ha abbahagyja az edzést, az izom zsírrá alakul
Hamis. Az izom és a zsír külön-külön szövettípus, nem tud egymásba átalakulni. Az izom azonban akkor is több kalóriát fogyaszt, ha ön nem edz; ha tehát hagyja, hogy izomtömege csökkenjen, de ugyanolyan mennyiségű ételt eszik, akkor a kalóriatöbbletet zsírként raktározza el.

A súlyemelés idomtalanná teszi a nőket
Hamis. A nőkben nincs elég tesztoszteron ahhoz, hogy Popeye-muszklit növesszenek. Csak a komoly testépítők képesek szembetűnő izomtömeg-gyarapításra.

A testsúlycsökkentéshez kevesebbet kell enni
Hamis. Ha többet eszik, mint amennyit eléget, akkor meghízik, de a két oldal közti egyensúly elérésére tulajdonképpen jobb megoldás az, ha az evés visszafogása helyett az aktivitását fokozza. Egészen alacsony kalóriatartalmú étrend mellett szervezete túlélési üzemmódra rendezkedik be, lelassul az anyagcseréje, és zsírtalan izomszövetet éget el.

A szaunában leizzadhatja a súlyfölöslegét
Hamis. A zsírt soha. Ami súlyt veszít, az csupán a verejtékkel távozó víz, az pedig gyorsan visszapótlódik.

Nem ér rá edzeni
Hamis. Ha nincs ideje konditerembe járni, próbáljon liftezés helyett lépcsőn járni! Otthon a kertészkedés vagy a gyerekekkel focizás több energiát éget el, mint az ugyanolyan időtartamú, feszített ütemű gyaloglás. Ha kimelegszik tőle, és kapkodja a levegőt, akkor hatásos a dolog.

A sok felülés kockahasat fejleszt
Nem feltétlenül. – Az izmok csak akkor válnak kifejezettebbé, ha csökken a testzsír összmennyisége – figyelmeztet Nick Morgan, a Lilleshall Humán Teljesítményvizsgáló Központ munkatársa.

Férfiak nem kaphatnak narancsbőrt
Igaz, csakhogy nők sem, mert nem is létezik ilyen betegség. – A narancsbőr vagy cellulitisz nem más, mint a közönséges testzsír és a nehézségi erő összhatása – mondja Catherine Geissler, a londoni King’s College táplálkozástan-professzora. – Nőknél azért nyilvánvalóbb, mert náluk a zsírfölösleg olyan testtájakon halmozódik fel, ahol a bőr megereszkedik.

Vote it up
388
Tetszett?Szavazzon rá!