Hét tanács kozmetikai allergia ellen

Bárkinél bármikor jelentkezhetnek efféle tünetek, ezért érdemes követni az alábbi szabályokat

A legalapvetőbb óvintézkedés: sminkelés előtt mossa meg a kezét és az arcát.

 Soha ne használja mások kozmetikumait! A kencék megosztása egyben a kórokozók megosztását is jelenti – akár a legjobb barátnőjétől kéri kölcsön, akár az áruház polcáról veszi le, ahol bárki kipróbálhatja a termékeket.

 Ne fesse ki a szemét, ha valamilyen szemfertőzést, például kötőhártya-gyulladást kapott el. Dobjon ki minden olyan terméket, amit azóta használt, hogy a fertőzés tüneteit észlelte.

 Szabaduljon meg a régi kozmetikumoktól! Minden egyes alkalommal, amikor kinyitja az alapozós tégelyt, szabad bejárás nyílik a levegőben lévő mikroorganizmusoknak. A legtöbb kozmetikai termék körülbelül annyi tartósítószert tartalmaz, amennyi legfeljebb egy éven át képes távol tartani a „betolakodókat”.

 Tesztelje az új termékeket! Ha korábban már váltott ki önnél allergiás reakciót egy-egy kozmetikum, vásárlás előtt kérjen ingyenes termékmintát. Az olyan címkék, mint „allergiatesztelt”, „bőrgyógyászatilag tesztelt”, „irritációmentes” vagy „hipoallergén” nem biztos, hogy segítséget nyújtanak, ha el akarja kerülni a bajt okozó összetevőket, mivel ezen kifejezések használatára nincsenek pontos kritériumok.

 Legyen óvatos és körültekintő a szem sminkelésénél! A szempilla hosszának csak a külső kétharmadát fesse be, ne kezdje mindjárt a tövénél. Soha ne használja a szemceruzát a szemhéj belső peremén, hanem csak a felső szempillák vonala felett és az alsók alatt. Aki kontaktlencsét hord, annak érdemes inkább lemondania a csillámos szemhéjpúderről: a színjátszó szemcsék leperegve a szembe juthatnak, ahol rátapadhatnak a kontaktlencsére, és a súrlódástól megkarcolhatják a szaruhártyát.

 Ne hagyja, hogy a „természetes” szóval félrevezessék! Előfordulhat, hogy túlérzékeny valamely „természetes” összetevőre is, és allergiás reakció lép fel vele szemben. A gyapjúból kivont lanolin például, mely sok hidratáló krémben előfordul, gyakran okoz kontakt dermatitiszt, vagyis allergiás bőrgyulladást.

Vote it up
246
Tetszett?Szavazzon rá!