Hét veszélyes hiba elsősegélynyújtáskor

Számos makacs tévképzet kering a körül, hogy miként kell ellátni egyes hétköznapi sérüléseket

A sérülések gyors, szakszerű ellátása rengeteget számíthat a gyógyulásban. Mégis sokan helytelenül látják el a hétköznapi sebeket. Ez a magukat makacsul tartó babonák miatt van így, amelyeket azóta megcáfoltak a sürgősségi ellátásra vonatkozó friss tudományos kutatások. Most a szakemberek eloszlatnak pár gyakori félreértést.

Nem megfelelően kezelt égési sérülések
Felejtse el a vajat és a jeget – az égett bőr megnyugtatására a hideg folyó víz a legalkalmasabb. Néhány perc azonban nem elég: a hűtés legalább 10-20 percen át tartson, mondja Jeffrey Pellegrino, az Amerikai Vöröskereszt munkatársa.

– Az égés hője mélyen a bőrbe hatol, és ott az után is roncsolja a szöveteket, hogy a felszín már lehűlt – magyarázza. – A hűtésnek ezért szintén mélyre kell hatolnia, hogy megelőzhesse a további károsodást.

Íme, pár további otthoni gyógymód!

Fej hátradöntése orrvérzéskor
Ilyenkor a vér a torokba csoroghat, ami öklendezést, köhögést válthat ki, sőt fulladást is okozhat. Nyomja össze az orrszárnyakat, de a fejét tartsa normális, függőleges helyzetben. Üljön le, és engedje el magát!

Rándulás vagy törés melegítése
– Kezdetben mindig jegelni kell – mondja dr. William Gluckman, az Amerikai Sürgősségi Ellátási Szövetség szóvivője. A jég segít csökkenteni a duzzanatot, viszont a meleg serkenti a vérkeringést, s ettől a duzzanat még nagyobbra nőhet. (Jegelésre tökéletes például a mirelit zöldborsó, de a vizes borogatást kerülje, ugyanis a felázott bőrt nem szabad törés esetén gipszelni.)

A melegítést csak olyan problémák esetén használja, mint például a hátizomgörcs!

Idegen test eltávolítása sérült szemből
A szemet ingerlő dolog körüli matatás könnyen súlyosbíthatja a sebet, s akár maradandó károsodáshoz is vezethet. Ezért inkább védje a sérült szemet a további szennyeződéstől, például egy fölötte ragtapasszal rögzített papírpohárral, és azonnal forduljon orvoshoz! (Célszerű a másik szemet is letakarni, hiszen a két szem együtt mozog, s ezt a legjobb kerülni.) A szembe került vegyszerek esetén másképp járjon el: ilyenkor 15 percen át öblögesse folyó vízzel a szemet!

Géz eltávolítása vérző sebről
Ha a gézpárna átvérzett, ne cserélje le, csak tegyen fölé egy újat, tanácsolja Chris Cebollero, a St. Louis-i Keresztény Kórház sürgősségi részlegének vezetője. A seben képződő véralvadék segít elállítani a vérzést, de a géz levételekor ezt a réteget is eltávolíthatja, így újra vérezni kezdhet a seb. Inkább tehát gyakoroljon nyomást a sebre, amíg eláll a vérzés; aztán öblítse ki a sebet és (a fertőzések megelőzése érdekében) csöpögtessen bele jódot, tegyen rá antibiotikumos balzsamot (ha nem allergiás rá), és kösse át.

Orvosi vizsgálat elmulasztása baleset után
Ha sérüléssel járó autóbalesetet szenvedett, akkor is vizsgáltassa ki magát a kórházban, ha jól érzi magát! – A harcolj-vagy-menekülj reflex egy ideig elleplezheti a fájdalmat – mondja Cebollero. – A baleset után 10 perc, de akár 2 óra is eltelhet, mire érezni kezd valamit.

Még a kihívott mentők sem feltétlenül tudják kizárni a belső vérzés vagy csonttörés lehetőségét.

Egyedül megoldani a vészhelyzetet
Tegyük fel, hogy a méhcsípés heves allergiás reakciót váltott ki önnél. Kérjen meg valakit, hogy hívjon mentőt, aztán menjen ki a bejárat elé! Fuldokolni kezdett egy étteremben? Ne rohanjon a mosdóba, mindig legyen valaki önnel!

– Emberek fulladnak meg azért, mert nem akarják megzavarni a többi vendéget. A mosdóban aztán összeesnek, és senki sem tudja, hogy miért – mutat rá Pellegrino. Maradjon tehát ott, ahol mások segíthetnek önnek!
 

Ismerje meg, mi a teendő pár további vészhelyzetben!

Vote it up
359
Tetszett?Szavazzon rá!