Hétköznapi mosási tippek

Íme, pár egyszerű praktika a színek élénkítéséhez, a szagtalanításhoz, a ruhák állapotának megőrzéséhez

Frissítse fel a szennyeskosarat
A szennyeskosarak egyrészt jó szolgálatot tesznek a mosásra váró holmik gyűjtéséhez, másrészt viszont elég bűzösekké tudnak válni, ha teli vannak koszos ruhákkal. Kétféleképp is megelőzheti, hogy a szennyes állott szagú legyen:

vágja le egy régi harisnya lábfejrészét, töltse meg szódabikarbónával, csomózza be, és dobja a rögtönzött szagtalanítót a kosárba. Nagyjából havonta cserélje benne a szódabikarbónát,

 tartson a kosár mellett egy dobozban szódabikarbónát, és szórjon belőle valamennyit a szennyes ruhákra, amikor beteszi őket a mosógépbe. A szódabikarbóna felfrissíti és puhítja az anyagokat.

Fehérebb fehérek
Megszürkülnek a fehér pólói? Hiába a sok mosás, mégis koszosnak látszanak a fehér zoknik? Próbálja ki ezeket a bevált módszereket, hogy a fehér fehér maradjon:

 áztassa be a ruhákat 4 liter víz és 180g szódabikarbóna oldatába,

 áztassa őket forró vízbe, melyben előzőleg feloldott 5 db aszpirintablettát,

 öblítéshez öntsön a mosógépbe 2,5 dl ecetet.

Feketébb fekete, sötétebb sötét színek
Bár néha a kifakult, viseltesnek látszó ruhák a legdivatosabbak, valószínűleg ön sem szeretne úgy kinézni, mintha utoljára a nyolcvanas években járt volna ruhaüzletben. Íme, néhány tipp, hogy a fekete vagy sötét színű ruhái újnak tűnjenek:

 fekete ruhák esetében öblítő helyett adjon a mosáshoz fél liter gyenge kávét vagy teát,

 sötét színekhez, például tengerészkékhez vagy padlizsánlilához használjon 180 g sót az öblítőprogramban,

 ha nem szeretné, hogy a farmer gyorsan kifakuljon, első mosás előtt áztassa sós vízbe vagy 1:1 arányú ecetes vízbe. Mielőtt beteszi a gépbe, fordítsa ki a nadrágot, és állítsa a víz hőmérsékletét alacsonyra.

Keményítő helyett
Nem kell bolti ruhakeményítő, hogy megkeményítse az inggallérokat vagy visszaadja az elformátlanodott ruhák alakját. Készítse el saját maga: egy befőttesüvegbe öntsön fél liter vizet, és adjon hozzá két evőkanál kukoricakeményítőt. Szorosan csavarja az üvegre a fedelét, és erősen rázza meg. Töltse át egy szórófejes palackba, hogy vasaláskor használhassa. Ha egy-két ruha kissé alaktalannak tűnik, ne alkalmazza vasaláskor a keményítőt: inkább töltsön a mosógépbe öblítéshez egy pohár tejport, hogy az anyag visszanyerje a tartását.

Főzze ki a megsárgult pamutot
A fehér pamut és lenvászon idővel elkezd megsárgulni – már korántsem olyan friss és ropogós, amilyennek lennie kell. Fogjon egy nagy lábast, öntsön bele 4 liter vizet, majd keverjen el benne 45 g sót és 45 g szódabikarbónát. Tegye bele a megsárgult anyagokat, és főzze őket egy órán át, hogy eltüntesse az elszíneződést.

Ragyogó szőnyegek és függönyök
Ha a pamut szőnyegek vagy függönyök megfakultak, egyszerűen csak adjon 45 g sót a mosószerhez, hogy felélénkítse a színüket. Ha egy szőnyeg túl nagy ahhoz, hogy gépben mossa, dörzsölje meg jól egy sós vízbe mártott ronggyal.

Űzze el a szagokat
Festék- és vegyszerszagúak az új ágyneműk és ingek, vagy netán heteken át érlelt szagokat áraszt magából egy átizzadt edzőtrikó? Íme, két régi, de hatásos segítség a szagtalanításhoz. Először keverjen 90 g szódabikarbónát 4 liter vízhez, és körülbelül 2 órán át áztassa benne a bűzös mosnivalókat. Ezután, amikor már gépben mossa őket, adjon az öblítő programhoz 1,25 dl ecetet.

Vote it up
354
Tetszett?Szavazzon rá!