Híres-hírhedt börtönszigetek

Évszázadokon át szigetek adtak otthont a világ legelvetemültebb bűnözőinek. Ismerje meg velünk a nyolc legnevesebbet!

Kapcsolódó cikkek

Alcatraz – San Francisco-i öböl, Egyesült Államok
Az Alcatraz 50 évvel ezelőtt szűnt meg börtönként funkcionálni, azóta világhírű turistalátványosság. 29 éves működése alatt több mint 1500 rabot tartottak itt fogva, köztük volt Al Capone és Machine Gun Kelly is.

Robben-sziget – Fokváros nyugati partja, Dél-afrikai Köztársaság
Ezen a kis szigeten raboskodott a korábbi dél-afrikai elnök, Nelson Mandela is: 18 évet töltött itt összesen 27 éves fogságából. A sziget valamikor lepratelepként és állatkaranténként is működött.

Elba – Földközi-tenger, Olaszország
Bonaparte Napóleont 1814-ben száműzték erre a szigetre. Itt töltött 300 napja alatt számos szociális és gazdasági reformot vezetett be a helyi lakosság megsegítésére. Ezután megszökött és visszatért Franciaországba, a következő évben pedig megvívta a waterloo-i csatát.

Szent Ilona-sziget – az Atlanti-óceán déli része
Waterloo-i legyőzetése után Napóleont ide, a világ legfélreesőbb szigetére száműzték, ahol végül meghalt. A sziget a mai napig Nagy-Britannia egyik legrégebbi tengerentúli területe.

Black Beach, Bioko sziget – Egyenlítői-Guinea
Nem egészen egy évtizeddel ezelőtt a Bioko szigeti volt Afrika egyik leghírhedtebb börtöne: a rabokat a beszámolók szerint bántalmazták és elhanyagolták.

Bastøy börtön – Oslo, Norvégia
Ez a haladó szellemiségű börtön szinte közelebb áll egy luxusüdülőhöz: a rabok napozhatnak, horgászhatnak, sőt még szaunázhatnak is. Hideg és szűk cellák helyett kényelmes faházakban élnek, és szabadon járhatnak-kelhetnek a szigeten.

If vára – Marseille-i öböl, Franciaország
A várkastély, mely eredetileg a tengeri támadások ellen védő erődként épült, rettegett és szökésbiztos börtön volt egészen a 19. századig. Később Alexandre Dumas kalandregényének, a Monte Cristo grófjának egyik helyszíneként is szolgált.

Coiba szigeti börtön – Csendes-óceán, Panama
A Coiba sziget, mely napjainkban az UNESCO világörökségi listáján szerepel, és számos ritka állatfajnak nyújt menedéket, 1919 és 2004 között egy közismerten brutális börtönnek adott helyet. A kormány előszeretettel költöztetett ide mind veszélyes bűnözőket, mind politikai foglyokat. Az évek során rabok százait gyilkolták meg itt.

Vote it up
340
Tetszett?Szavazzon rá!