Hólyagok, hólyagok!

Sokféle létezik, és mindegyik más-más ellátást igényel

Kapcsolódó cikkek

Itt a nyár, a szünet, a meleg – és persze a szandálviselet időszaka. No meg a vízhólyagoké, amelyek csak erre várnak: egy kis dörzsölés, és máris elkezdik kínozni a kiránduló lábak tulajdonosait. Ők ilyenkor kénytelenek rádöbbenni, hogy még egy ilyen apróság is simán tönkretehet egy jól induló napot.

Bár a legegyszerűbb megelőzni a hólyagokat (tessék zoknit is viselni; kényelmes cipőt válasszon, a zokni alatt a lábát szórja be hintőporral; ne körömcipőben kiránduljon és a többi), ezek a jó tanácsok többnyire az „eső után köpönyeg” kategóriába tartoznak. A kialakult hólyagok viszont figyelmet követelnek maguknak.

A „pukkasszuk-e, vagy sem?” kérdés még nem dőlt el véglegesen. Én az aktívabb beavatkozás híve vagyok: alkoholos törlőkendővel letisztítom a területet, majd egy sterilizált (lángba tartott) tűvel felfakasztom a puklit. (Rúgkapáló csemetéket gyógyítók, figyelem: szerezzenek be egy segédet, aki az alanyt lefogja!) Ügyeljen arra, hogy a hólyag tetejét ne bántsa, az ugyanis védi az alatta lévő érzékeny irhát.

A gyorssegély után az esetek többségében tovább kell lépegetni. Ha nincs cserecipő (általában soha nincs), akkor a bűnös lábbeliben, amely épp a vízhólyagok helyét nyomja, és kínokat okoz. Erre találták fel a gyűrű alakú filcpárnát, amelyet úgy kell az érintett részre helyezni, hogy a felsértett terület közepe szabadon legyen – így a filc fogja fel a nyomást. Ha ez nincs kéznél, és vészhelyzetről van szó (nálunk például mindig), be lehet vetni a kartonlap-trükköt. Ehhez legutóbb egy gyógyszeres dobozt használtam, nagyobb lyukat vágtam a közepére, és így ragasztottam rá leukoplaszttal a sebesülésre. Kitűnően bevált.

Bőrhólyag nem csak a súrlódástól jelentkezhet. Minden olyan folyamatnak hólyag a vége, amikor a bőr legfelső rétege, a felhám elválik az irhától, és alatta vízszerű folyadék gyűlik össze. Bevált „hólyagképző” eljárás a forrázás, az égés. Szerencsés esetben az áldozat idejében elugrik a hőforrástól, így a bőrpír mellett legfeljebb hólyagok lesznek a kalandból. A hő okozta szövetkárosodás mértéke csökkenthető hűtéssel, ezért folyasson az érintett területre 10-20 percen keresztül hideg vizet. Ha valaki zsírral, olajjal közelít, akkor kergesse el. Ez ugyanis ront a helyzeten. A forrázás utáni hólyagokat pedig hagyja békén! Csak óvja, nehogy felszakadjanak. Ha ez mégis bekövetkezne, akkor se sózza, ne hintőporozza őket, mert csak árt vele. Orvoshoz mindenképpen menjen el, ha az arc vagy a tenyérnél nagyobb rész érintett, illetve ha fekélyesedés jelentkezne.

Egyes immunreakciók is hólyagosodást okoznak. Ilyet válthat ki például a herpeszvírus

A balesetek mellett egyes immunreakciók is hólyagosodást okoznak. Ilyet válthat ki például a herpeszvírus. A herpeszes hólyagok tartalma fertőz, ezért nem érdemes piszkálni őket: ha felnyílnak, nagyobb területre terjedhetnek át. Inkább kenje be mielőbb az érintett területet herpesz elleni kenőccsel. A másik, klasszikus hólyagos vírusfertőzés a bárányhimlő. Ezt nem szabad kenegetni, még a sokak által javasolt rázókeverékkel sem (a rázókeverék ugyanis kiválóan elfedheti a betegséget kísérő, a hólyagok helyén esetleg kialakuló bőrfertőzést).

A hólyagkiváltók klubját gazdagítja cöliákiásoknál a búza. A lisztben lévő glutén ugyanis nemcsak bélrendszeri tüneteket, de herpeszszerű, viszkető bőrhólyagokat is okozhat, melyek jellegzetesen a térd, a könyök és a hát területén hullámokban jelentkeznek. Ezen a megfelelő diéta segít (amihez persze fel kell ismerni a betegséget).

Végül léteznek testszerte nagy hólyagokkal járó, potenciálisan életveszélyes bőrbetegségek. Hátterükben autoimmun-reakció vagy gyógyszermellékhatás állhat. Ezek szerencsére igen ritkák. Egy átlagos halandónak csak annyit érdemes tudnia róluk, hogy ilyesféle tünet esetén a gyors kezelés érdekében mihamarabb keresse fel a bőrgyógyászt.

Vote it up
243
Tetszett?Szavazzon rá!