Hozzávalók 8 személyre
2 l hús-, erő- vagy csirkehúsleves, ízlés szerint • 1 szikkadt zsemle • 2 dl tej • 7 dkg vaj • 25 dkg marhahús • 2 tojás • 1 evőkanál tejszín • só • szerecsendió • liszt a formázáshoz
Elkészítés
1. Készítsünk hús- vagy erőlevest vagy csirkehúslevest bármiféle levesbetét nélkül.
2. Tegyük a zsemlét egy tálba, és öntsük rá a tejet. Kb. 15 percig áztassuk, majd nyomkodjuk ki. A vajat szobahőmérsékleten hagyjuk megpuhulni.
3. Távolítsuk el a húsról az inakat és a hártyákat, majd daráljuk le.
4. Válasszuk szét a tojások sárgáját és fehérjét. A vajat kb. 3 perc alatt keverjük habosra, és egyenként keverjük hozzá a tojások sárgáját.
5. Adjuk hozzá a zsemlét. Verjük fel keményre a tojásfehérjét. Ezután a vajas-tojássárgájás keveréket dolgozzuk össze a hússal, a tejszínnel, a sóval és az őrölt szerecsendióval, majd keverjük hozzá a felvert tojásfehérjét.
6. Lisztezzük be a kezünket, formáljunk gombócokat, és kanállal tegyük őket a forrásban lévő levesbe. Alacsony hőfokon főzzük még 10 percig.
Hozzászólás