Húsvéti kalács

Íme, az ünnepi asztal elengedhetetlen kelléke, mely természetesen akkor az igazi, ha magunk sütjük

Hozzávalók 4 személyre
45 dkg liszt ­ 1 csomag porélesztő 0,5 kiskanál őrölt fahéj 6 dkg vaj 6 dkg cukor 1 kiskanál só 2 dl tej 2 db tojás

A mázhoz: 15 dkg szeletelt mandula 6 dkg cukor 2 dl tojássárgája 1 db tojásfehérje

Elkészítés
1. 20 dkg lisztet összekeverünk az élesztővel és a fahéjjal. A vajat, a cukrot és a sót beletesszük a tejbe, és addig melegítjük, amíg a vaj fel nem olvad.

2. A tejes keveréket hozzáöntjük a fahéjas liszthez, beleütjük a tojásokat, és a maradék lisztet fokozatosan hozzáadva, kézi mixerrel összekeverjük.

3. A tésztát belisztezett felületen átgyúrjuk, labdát formázunk belőle, majd letakarjuk, és meleg helyen kb. másfél órán át kelesztjük. Ezután még egyszer átgyúrjuk, és 10 percre félretesszük.

4. Alufóliával kibélelünk 2 nagyobb tepsit. A tésztát 2-4 részre osztjuk, hengerré sodorjuk, és karikát formázunk belőle. Beletesszük a tepsikbe, és újabb 30 percig kelesztjük.

5. A sütőt előmelegítjük 160 °C-ra. A mázhoz összekeverjük a mandulát a cukorral és a tojássárgájával. A gyűrűk tetejét átkenjük a tojásfehérjével, majd a mandulás keverékkel, alufóliával letakarjuk (nehogy a mandula megégjen), és 25-30 perc alatt aranybarnára sütjük.
 

Ismerjen meg további remek húsvéti finomságokat!

Vote it up
236
Tetszett?Szavazzon rá!