Húsvéti tojások

A tojásfestésnek és -díszítésnek sokféle módja van, ráadásul a gyerekek is örömmel vesznek részt benne

A húsvéti hangulathoz nagyban hozzájárulnak a hímes tojások. Ha úgy érzi, szüksége van egy kis bátorításra és útmutatásra, íme néhány ötlet.

Hozzávalók: tojások • tojástartó • színezőanyag, akrilfesték és modellgipsz • folyékony fehér hobbiragasztó • dekupázslakk • kis ecsetek • csipesz

Kifújt tojás: tűk • közepes és vastag szívószál • kis tálka • fehér ecet • meleg víz

Piros csillámmal díszített tojás: piros festék • piros csillám • 20 cm aranyszínű szalag vagy pánt, kb. 1,2 cm széles

Szárított virággal díszített tojás: apró préselt, szárított virágok • halványzöld festék • 20 cm szalag, 1,2 cm széles

Dekupázstechnikával díszített tojás: halvány rózsaszín festék • csomagolópapírból kivágott kis képek • körömolló

Gyönggyel díszített tojás: apró színes gyöngyök és flitterek, festékek, a díszítéshez illő színekben

Cukormáz virágokkal díszített tojás: rózsaszín festék • apró, cukormázból készített virágok és levelek (cukrászatból, üzletből)

Rátétes tojás: apró virágok, levelek, fűcsomók vagy textilkivágások • színezőanyag • edény a színfürdő elkészítéséhez • tojásfehérje • lenmagolaj vagy lakk • harisnya • erős szálú cérna • gumikesztyű

A tojások előkészítése
Ha nem sajnálja az időt a minta tervezgetésére, és azt szeretné, hogy tartós legyen, a legjobb, ha kifújt tojást használ. A kifújt tojás sokáig eláll, ha a belseje tökéletesen tiszta és száraz. Fogjon egy szoba-hőmérsékletű tojást, és rázza meg erőteljesen, hogy a sárgája elváljon a tojás héjától. Zsákvarró tűvel lyukassza ki a tojás mindkét végét. Óvatosan tágítsa ki a lyukat a tojás lekerekedő végénél úgy, hogy a tű hegyével apró darabkákat tördel le a héjából, amíg a lyuk eléggé kitágul ahhoz, hogy már beleszúrhatja egy kis fanyárs tompa végét. Szúrja a tűt a nagyobbik lyukba, és mozgassa, hogy fellazítsa a tojássárgáját. Hajoljon egy tál fölé, és száját tapassza a kisebbik lyukra. Fújja ki a tojás tartalmát a nagyobbik lyukon – ha már egyszer megmozdul, könnyen kifolyik. Egy tálkában keverjen össze egy csésze meleg vizet egy kiskanál ecettel, és merítse bele a tojást, amíg a tojáshéj megtelik egy-két kiskanálnyi folyadékkal. Mutató- és hüvelykujjával fogja be lyukakat, és rázza meg a tojást, hogy alaposan kimossa a belsejét. Fújja ki a folyadékot a nagyobbik lyukon. A kerekebb végével lefelé tegye a tojást tojástartóba száradni. Ne kezdje el díszíteni, amíg teljesen meg nem szárad a belseje.

A tojások színezése
Az egyik legkönnyebb módszer tojásfestésre, ha a forgalomban kapható színezőanyagok valamelyikét használja. Főzést igénylő színezőanyagokat ne használjon kifújt tojás festésére. Hideg vízben oldódó színezőanyagokkal kifújt és kemény tojást is festhet. Kövesse a gyártó használati utasítását. Hagyja a tojást teljesen megszáradni, mielőtt hozzákezdene a díszítéshez.

A tojásokat akrilfestékkel is befestheti. Mielőtt ehhez hozzálátna, célszerű a tojást bekenni modellgipsszel, hogy tiszta, sima felületet kapjon, amelyre már könnyen ráfesthet. Vigyen fel két réteg festéket, és hagyja az első réteget megszáradni, mielőtt a másodikat felvinné. Kísérletezhet növényekből nyert színezőanyagokkal, például a vöröshagyma héjából, céklából vagy parajból nyert főzetekkel. A különféle teákból is érdekes hatású színfürdőt nyerhet. A színerősséget a felhasznált szerves anyagok mennyisége határozza meg. Öntse fel a szerves anyagot vízzel, és adjon hozzá egy kevés ecetet, hogy rögzítse a színt. Forralja fel a keveréket, és főzze csendesen kb. 15 percig. Szűrje le, és hagyja teljesen kihűlni, mielőtt beleteszi a kifújt vagy a kemény tojásokat.

A tojások díszítése
Piros csillámmal díszített tojás. Kenjen a tojásra két réteg festéket, és hagyja megszáradni. Kenje be ragasztóval a tojás kerekebbik felét, és szórja be piros csillámporral. Óvatosan helyezze a tojást a tartóba, és hagyja megszáradni. Kenje be ragasztóval a tojás másik felét is, és szintén szórja be csillámporral. Hagyjon szabadon egy 5 mm-es csíkot a tojás közepén, az átmérője körül. Kenje be a csíkot ragasztóval. Tegye rá a pántot vagy a szalagot, és határozott mozdulattal nyomja a helyére. Hagyja megszáradni.

Szárított virággal díszített tojás. Kenjen fel két réteg halványzöld festéket a tojásra. Hagyja megszáradni. Vékony ecsettel óvatosan vigyen fel egy kis ragasztót a szárított virágok hátoldalára. Fogja meg csipesszel a virágokat, helyezze a tojásra, és gyengéden nyomja a helyükre. Kösse masnira a szalagot, és ragassza a helyére. Fújja be az egész felületet színtelen védőlakkal.

Dekupázstechnikával díszített tojás. Kenjen fel két réteg rózsaszín festéket a tojásra, és hagyja megszáradni. Csomagolópapírból vagy könyvekből vágjon ki apró képeket. Válasszon vékony papírra nyomtatott képeket, ezeket könnyebb simíthatja a tojás felületére, és a felszín is simább lesz. Kenjen bőségesen ragasztót a képek hátoldalára, és nyomja őket a tojásra, közben préselje ki alóluk a légbuborékokat. Törölje le a fölösleges ragasztót. Hagyja megszáradni. Fújja be a tojást két-három réteg színtelen védőlakkal.

Gyöngyökkel díszített tojás. Vigyen fel a tojásra két réteg festéket, és hagyja alaposan megszáradni. Nagyon vékony hegyű ecsettel pöttyözzön festéket a gyöngyökre és a flitterekre, majd csipesszel helyezze őket a tojásra. Hagyja a ragasztót megszáradni. Fújja be a tojást két-három réteg védőlakkal.

Cukormáz virágokkal díszített tojás. Vigyen fel a tojásra két réteg festéket, és hagyja alaposan megszáradni. Nagyon vékony hegyű ecsettel pöttyözzön festéket a cukormáz tortadíszekre, majd csipesszel helyezze őket a tojásra. Hagyja a ragasztót megszáradni. Fújja be a tojást két-három réteg védőlakkal.

Rátétes tojás. Ecsettel kenjen tojásfehérjét kis virágok, levelek, fűcsomók és textilkivágások hátára, tegye rá őket a tojásra, és nyomja a bekent oldalukat a tojás héjára. Óvatosan csúsztassa a tojást egy harisnyába, majd szorosan kösse el a harisnyát, hogy a tojásdekoráció ne mozdulhasson el. Merítse a tojást színfürdőbe a gyártó használati utasításán feltüntetett ideig. Hagyja a tojást a harisnyában, és lógassa fel száradni. Vegye ki a tojást éppen azelőtt, mielőtt a harisnya megszáradna, és óvatosan szedje le róla a dekorációt. Amikor a tojás teljesen megszáradt, dörzsölje át lenmagolajjal, és lakkozza be, hogy szép, selymes fénye legyen.
 

Szeretné játékokkal is színesíteni a nyuszivárást? Kattintson!

Vote it up
355
Tetszett?Szavazzon rá!