Hűtse az égéseket!

Miként gyógyíthatja maga az apróbb égési sérüléseket? Mikor tanácsos szakemberhez fordulni? Orvos szakértőnk elárulja

Jaj, talán ezt mégsem kellett volna, hogy lehettem ilyen béna! – villan át az agyán, amikor egy laza mozdulattal a frissen főzött kávét a lábára önti. A pár pillanat múlva bekövetkező égő érzés teljes mértékben alátámasztja ezt a megállapítást.

Könnyen előfordulnak kisebb-nagyobb égési sérülések. A bőrre ömlő forró víz, leves, tea, parázsló cigaretta (jaj, már megint a dohányzás!), felfröccsenő sütőolaj bőven elég ahhoz, hogy elmenjen az életkedve.

Szerencsére az égési sérülések legtöbbször csak pár napos kellemetlenséget okoznak, ráadásul hatásosan kezelhetők, ha az áldozat idejében lép. Azaz: azonnal leveszi az érintett ruhadarabot, majd hűti a területet. NEM olajjal, vajjal kenegeti, liszttel szórja be – egyszerűen csak vizet folyat rá. Minél hosszabban, de legalább negyed órán át. A jeget kerülje, mert fagyási sérülést is előidézhet.

Ha szerencsés, egy kis pírral megússza. Ez az elsőfokú égés. Másodfok esetén a bőrsejtek egy része elpusztul, savó gyűlik fel, és hólyag keletkezik. A hólyagot – bármennyire fáj is – lehetőleg ne lyukassza ki, mert elfertőződhet. Ha mégis felszakad, jóddal fertőtlenítse. Az érintett részt lazán fedje be steril, de nem foszló kötszerrel. Az új bőr kialakulásához körülbelül 1 hétre van szükség.

Harmadfokú égéskor a bőr fehéresbarnás; nem fáj; mélykék erek láthatók rajta. Ez csak hegesedéssel gyógyul.

Orvoshoz kell fordulni, ha...
• az érintett terület tenyérnyinél nagyobb, vagy az arcot érinti;
• kisgyermek az áldozat;
• harmadfokú égés gyanúja esetén;
• fertőzés gyanúja (láz, gyulladás, gennyes váladék) esetén.

Vote it up
282
Tetszett?Szavazzon rá!