Ha a gyomor beszélni tudna

Sok érdekességet elmesélne, ön pedig mindezek ismeretében egészségesebben élhetne

A rágással csökkentheti a pocakját
Hagyjon időt a rágásra, és ezzel örömet okoz nekem, a gyomrának. Ez az egészséges emésztés egyik alapfeltétele. Az alaposan megrágott étel apró darabokra esik szét, amelyekkel könnyebben elbánik az emésztőrendszer, és engem is hatékonyabban ösztönöznek, hogy kezdjem el a sav termelését. Az ön jutalma: karcsúbb lesz. Japánban 450 nő vizsgálata alapján megállapították, hogy azoknak, akik nehezebben rágható ételt fogyasztottak, több mint 2 centi lement a derékbőségükből, míg a puhább táplálékot evőké jóval kevésbé csökkent. Minden falatot lenyelés előtt rágjon meg legalább negyvenszer; ezzel nemcsak emésztését támogatja, hanem kevesebbet is fog enni. Ráadásul a fogai is örvendezni fognak.

Egyes fűszerek karcsúsítanak
Mivel a zsírt nehéz emészteni, felpuffaszthat. Némely fűszerek, például a gyömbér és a kurkuma megkönnyítik a lebontását. Egy 2011-es vizsgálat kimutatta, hogy a fűszerek fokozták az epe termelését, illetve a hasnyálmirigy tevékenységét. Mindkettőre szükség van a zsír lebontásához.

Nagy a tárolókapacitásom
Ha üres vagyok, annyira összeszűkülök, hogy térfogatom a fél decit sem éri el. De ne akarjon engem tesztelni. Akár 1,8 litert is képes vagyok tárolni. Persze ehhez jócskán ki kell tágulnom. Ám ez nem jelenti azt, hogy ennyire meg kell tömnie!

A nyál sokoldalú
Találja ki, mennyi nyálat termel egy nap! Közel másfél litert. A nyálat általában nem tartják nagy becsben, pedig nélküle nem érezne ízeket, nem tudná lenyelni az ételeket, de még beszélni sem volna képes.

Négynaponta megújulok
Az általam termelt sósav olyan erős (még a cinket is képes feloldani), hogy az engem belülről bélelő nyálkahártyát rendszeresen meg kell újítanom, nehogy bennem is kárt okozzon.

Mozgás!
Ha legalább egy órával az étkezés után kezdi, nagy híve vagyok a testedzésnek. Kedvencem az aerobik. Karbantartja az emésztőrendszer működését, a bélfal izmai jobban összehúzódnak, és hatékonyabban továbbítják a táplálékot. A székrekedést is sikerül megakadályoznia.

Gyomorégéssel küszködő nőA refluxot néha nehéz felismerni
Azt hiszi, nincs refluxa, mert nem égeti a torkát? Hallgassa meg, mit mond a szakértő, vagyis én. A savvisszaáramlás néha nem a mellkasban, hanem a torokban vagy a tüdőben érezteti hatását, ezért a tünetei inkább a megfázáséra hasonlítanak, mint a torokfájás és a köhögés.

A mélylégzés segíthet a reflux ellen
Nem rajongok a GORB vagy angolul GERD (gastrooesophagealis reflux betegség) elleni gyógyszerekért, mert gátolják a savtermelésemet és ezáltal akadályoznak a munkámban. De a mély lélegzés és a rekeszizom fejlesztése enyhítheti a tüneteket és csökkenti a gyógyszer iránti igényt. A mély légzés csökkenti az elnyelt levegő mennyiségét és segíti az alsó nyelőcsői záróizom működését. Egy osztrák vizsgálat megállapította, hogy a mélylégző-gyakorlatokat végző GORB-betegek egy hónap elteltével jobban érezték magukat. A GORB ellen még segít, ha kerüli az alkoholt és a koffeint, a szoros ruházatot, éjszaka párnával alszik.

A stressz nekem sem tesz jót
Az emésztőrendszer működését a központi idegrendszer állapota is befolyásolja. Stresszes állapotban a központi idegrendszer hatására csökken a hozzám irányuló vér mennyisége, ami gyomorpanaszokhoz, akár fekélyhez is vezethet.

Vote it up
271
Tetszett?Szavazzon rá!