Ha fáj és csíp

Mindent a hólyaghurutról: tünetek, gyógymódok, mikor kell orvoshoz fordulni

Kapcsolódó cikkek

Már megint itt a sürgető érzés: muszáj kirohanni a mosdóba! Óránként akár többször is. Ráadásul még csíp és fáj is a vizelés.

A tünetek leggyakrabban hólyaghurutra utalnak. A kiváltó ok: a vesében termelődő vizeletet tároló hólyagot belülről bélelő nyálkahártya – legtöbbször baktérium miatt – begyullad.

A baktérium kívülről, a húgycsövön keresztül jut a hólyagba. Mivel nőknél a húgycső rövid, elsősorban őket érinti ez a szaknyelven cisztitisznek is nevezett nyavalya. A kockázatot fokozza a veleszületett hajlam, illetve az aktív nemi élet. A szakemberek ezért javasolják, hogy a betegségre hajlamosak közvetlenül szeretkezés után ürítsék ki a hólyagjukat. Figyelni kell még a székelés után a törlés irányára: ezt elölről hátrafelé kell végezni.

A cisztitisszel szemben az erősebb nem tagjai sem védettek. Náluk idősebb korban, a prosztataproblémák jelentkezésekor válik gyakoribbá.

Cisztitiszt okozhatnak még egyes gyógyszerek és különböző orvosi beavatkozások, így a besugárzás is.

A betegség néha magától is elmúlik egy hét alatt. A panaszokat enyhítheti a bőséges folyadékbevitel, fájdalom esetén pedig a húgyúti fájdalomcsillapítók alkalmazása. Ezekről a patikában tájékozódhat.

A népi gyógymódok hívei számtalan fajta gyógytea közül válogathatnak. Ezek veszélytelenek, de hatásosságuk nem feltétlenül bizonyított.

Érdemes kerülni az irritáló hatású, fűszeres ételek, illetve a koffein (kávé) fogyasztását is.

Az orvos antibiotikumot, húgyúti fertőtlenítőszert írhat fel.

Orvoshoz kell fordulni, ha...
• az érintett gyermeket vár. A várandósok amúgy is hajlamosabbak a betegségre;
• pár hónapon belül ismétlődik a cisztitisz;
• hidegrázás, láz, deréktáji fájdalom lép fel, ami vesemedence-gyulladás tünete lehet;
• véres a vizelet. Ha ez a riasztó tünet csak a cisztitiszt kíséri, nincs nagy baj – az orvosnak viszont el kell különítenie egyéb súlyosabb betegségektől is.

Vote it up
349
Tetszett?Szavazzon rá!