Ha finnyás a gyerek

Nem könnyű az anya dolga, ha válogatós a gyerek – márpedig előbb vagy utóbb mindegyikük az lesz. Így oldja meg a problémát

Íme, pár tanács két táplálkozástudományi szakértőtől, akik stílusosan Ételfeljavító Édesanyáknak (Meal Makeover Moms, MMM) keresztelték el magukat.

Egy étel készül az egész családnak
Az Ételfeljavító Édesanyák szavaival ön „főszakács”, nem pedig utasítgatható „kukta”. Semmi sem indokolja, hogy a válogatós gyerekek külön rendelésre készült ételeket egyenek. Amikor a család számára főz, készítsen egy főfogást, de kínáljon mellé számos mellékfogást, amibe legalább néhány legyen potenciálisan vonzó a finnyásabb ízlésűeknek (gyümölcs, sajt, teljes kiőrlésű kenyér, stb.)

Ne csempéssze be a zöldségeket!
A tanácsadó Ételfeljavító Édesanyák nem értenek egyet azzal a manapság divatos megoldással, hogy titokban valaki zöldségeket pürésít, és abban a reményben keveri bele az ételbe, hogy a gyerekek nem fogják észrevenni a különbséget. Ha így cselekszik, azzal azt az üzenetet küldi, hogy a zöldségek tényleg nem ízletesek, és ezáltal megerősíti a gyermek már eddig sem túl jó véleményét róluk. Ha répát akar tenni a lasagna-ba, akkor hajrá – csak ne titkolja el a gyerek elől!

Vezesse be az egy falat szabályt!
Nem jó a gyerekeket arra kényszeríteni, hogy mindent megegyenek, ami a tányérjukon van, vallják az Ételfeljavító Édesanyák. Valójában, ha ezt teszik, azzal ronthatják szervezetük képességét az éhségérzet és a teltségérzet szabályozására. Mindenki az asztalnál kötelezhető ugyanakkor arra, hogy legalább egy falatot egyen minden egyes felszolgált, tányérra került ételből, melyet a két szakértő hölgy „Köszönöm, Nem Kérem Falat”-nak nevezett el. Ha a gyerek azt állítja, hogy az egyik ételt nem szereti, akkor az rendben van, de egyen egy falatot, és mondja, hogy „Köszönöm, nem kérem” a maradékra!

Ne ajánljon fel jutalomként desszertet!
Az Ételfeljavító Édesanyák szerint, ha a desszert jutalma lebeg a gyermekek szeme előtt azért, ha mindent megesznek a tányérjukról, vagy ha megeszik a zöldségeket, akkor még inkább megtanulnak vágyakozni az édességek iránt, és még inkább gyanakvóak, elutasítóak lesznek a zöldségekkel vagy az új, ismeretlen ételekkel szemben. Ahelyett tehát, hogy fetisizálná a desszerteket, a táplálkozástudományi szakértő páros azt javasolja a szülőknek, inkább szolgáljanak fel sokféle ízletes ételt az étkezésnél, amibe beletartozhat időnként egy tálka jégkrém vagy egy szelet sütemény is.

Legyen türelmes!
Mint a legtöbb táplálkozástudományi szakértő, az Ételfeljavító Édesanyák is nagy támogatói annak a gyakorlatnak, hogy újra és újra találkozzon egy étellel a válogatós gyerek. Ha a gyermeke nem hajlandó megenni ezen a héten még egy falatnyi spárgát sem, a következő héten is ajánlja fel neki, és ne adja fel! A gyerekeknek gyakran többszöri találkozásra van szükségük egy új étellel, több tapasztalatot kell szerezniük róla, hogy hajlandóak legyenek kipróbálni – és végül akár megszeretni is azokat.

Vote it up
232
Tetszett?Szavazzon rá!