Ha folt esett az ingén

Tinta? Kávé? Penész? Izzadtság? Fű? Netán rúzs? Ne aggódjon, az alábbi trükkökkel mind könnyen eltűnik majd

Kifolyt a toll a zsebében?
Az ingek legnagyobb ellensége a kifolyó tinta – ráadásul, mivel figyelemfelkeltő hanghatás vagy szag nélkül teszi tönkre a ruhát, ezért észre sem veszi az ember, míg mások nevetve nem rá nem mutatnak a foltra! Eltüntetheti? Természetesen. Egy egyenes felületen, például a konyhapulton, tegyen egymásra 3 félbehajtott papír törlőkendőt, erre helyezze rá az áldozatul esett inget, majd a foltra öntsön alkoholt – épp annyit, hogy beterítse az érintett területet. Várja meg, míg a papírkendők teljesen átnedvesednek, majd új kendőkkel ismételje meg a műveletet körülbelül két perccel később. Ahogy a papírkendők felszívják az alkoholt, fellazítják és eltávolítják az ing anyagából a tintát is. A kendők újbóli cseréje után öntsön vizet a foltra, hogy leöblítse. Ha még mindig látszik a nyom, próbálkozzon acetonnal: öntsön körömlakklemosót egy rongyra, és azzal dörzsölje át a foltot, öblítse le, és mosás előtt hagyja megszáradni.

Leöntötte magát kávéval?
Először is, ha feketén szereti a kávét, szerencséje van: úgy könnyebben eltüntethető a folt, mintha tejjel inná, mert annak tejtartalma ebben az esetben az ember ellen dolgozik. Ettől függetlenül a megoldás ugyanaz: tartsa a ruhadarabot folttal lefelé egy csap alá, és pár percig folyasson rá hideg vizet. Ezután dörzsöljön a foltos anyagba mosóport, és hagyja állni körülbelül 5 percig, mielőtt betenné a rendes mosásba.

Penészfoltos a kedvenc ruhája?
Előfordul: az ember csak behajítja a nedves ruhát a kocsi csomagtartójába, és meg is feledkezik róla – mikor pedig újból előveszi, már penészfoltok alakulnak ki rajta. Szerencsés esetben fehér pamutruháról van szó, mert abból a friss penészfoltot még könnyű kiszedni: 2 evőkanál klóros fehérítőt oldjon fel 1/3 csésze vízben, majd öntse a foltra, mielőtt a mosásba dobná a ruhát. A fehérítő kiöli a spórákat, amelyet a penészedést okozták.

A színes, műszálas ruhaneműk esetén oxigénes fehérítőt használjon. Ne érje váratlanul: minél öregebb a penészfolt, annál nehezebb lesz megszabadulni tőle, ezért próbáljon mindig minél hamarabb lecsapni rá.

Átkozott izzadságfoltok!
Kedvenc ingjeiről kell lemondania a sárgás izzadságfoltok miatt? Az anyag tapintásából megállapítható, hogy valóban izzadság okozta-e a foltot: ilyenkor a ruha anyaga szokásosnak nevezhető. Azonban ha olajos vagy merev a tapintása, akkor a foltot izzadsággátló okozta. Azonban attól függetlenül, hogy a folt mire vezethető vissza, eltüntetni ugyanúgy kell! Pamut- és vászonruhák esetén klóros fehérítővel mosson, a csomagoláson található utasításoknak megfelelően, a műszálas ruhákhoz pedig oxigénes fehérítőt használjon. A selyem- és gyapjúruhákat mosodába kell vinni.

Nem mindig jó jel a rúzsfolt
A rúzs igazán könnyen hagy nyomot, annál nagyobb kihívás megszabadulni tőle. Mivel márkánként változhatnak az összetevők, többféle módszert is be kell vetni a hagyományos mosás előtt. Először is, folyékony mosószerrel dörzsölje a foltot. Fehér ruha esetén, ha az előző módszer nem vált be, acetonalapú körömlakklemosóval is próbálkozhat. Sajnos a színes ruháknak csak árthat az aceton; sőt, jobb, ha a fehér ruhán is leteszteli előbb, egy feltűnésmentes helyen.

Megfogta a fű a nadrágját?
A fű pillanatok alatt elcsúfíthatja a legszebb nadrágot is – legjobb, ha minél előbb kezelésbe veszi a problémát! Dörzsöljön mosóport az anyagba, majd forró vízzel öblítse le. Ha ez még nem késztette megfutamodásra a foltot, dörzsölje be még egyszer, majd enzimes mosószerrel mossa ki!

Koszos lett az ing gallérja?
Az inggallér belsejébe könnyen beivódik az olaj és a piszok, ami sajnos a bőrről származik. A megoldás? A sampon! Kevés sampont nyomjon a gallérra, és finoman dörzsölje bele az anyagba, például egy régi fogkefe segítségével. Utána tegye a ruhát mosásba.

Vote it up
300
Tetszett?Szavazzon rá!