Ha hobbiállat kerül a házba

Komoly változást jelent, ha bundás vagy tollas baráttal gyarapítja háznépét. Vajon készen áll ilyen súlyos döntésre?

Vállalom-e a következményeket? A kutyák és a macskák tíz-húsz esztendeig élnek. Az efféle kedvenc valóban örömforrás, ugyanakkor kötelezettségek is járnak vele: sétáltatás, testápolás, egészségügyi ellátás, szabadság idején pótgazdiról gondoskodás...

A családom hajlandó-e segíteni? Öreg hiba pusztán azért díszállatot beszerezni, mert a gyerekek nyafognak érte. Végül mindenkinek törődnie kell majd vele.

Ráérek-e? Egy kutyát naponta háromszor-négyszer ki kell vinni. A macska, bármennyire független természet is, szereti maga körül tudni a gazdáját.

Bírom-e anyagilag? Az eleség, ápolás, egészségügyi ellátás és az állatorvos honoráriuma számottevő kiadássá adódik össze: akár évi több százezer forintra is rúghat.

Nincs-e tisztaságmániám? A kutyák és a macskák még rendszeres kefélés mellett is hullatják a szőrüket, amit rendszeresen fel kell porszívózni.

Jut-e neki elegendő hely? Egy macska vagy egy kanáripár nagyjából egy minigarzonban is elfér, de bizonyos kutyafajtáknál elengedhetetlen a kert.

Magammal vihetem-e a kedvencemet, ha szabadságra megyek? Ha a válasz nemleges, akkor a gazdi távollétében valamelyik barátnak vagy szomszédnak kell megetetnie a halakat, kialmoznia a nyúlketrecet, megfuttatnia Flokit és gondoznia Cirmit.

Összeillünk-e? Az allergia vagy az asztma lehetetlenné teszi, hogy bundás vagy tollas jószágot tartson. 

Vote it up
315
Tetszett?Szavazzon rá!