Ha nem találják a közös hangot

Az ismeretlenekkel folytatott beszélgetések könnyen kínossá válnak. Így nyerje el a másik bizalmát

Bókoljon: – Tetszik a haja
Miért felejti el két másodperccel bemutatkozás után a másik nevét? Mert valójában nem figyelt oda, inkább azon járt az esze, mit fog mondani azután. Könnyen elleplezheti feledékenységét és továbblendítheti a beszélgetést, ha nyíltan hízeleg. Amikor először találkozik valakivel, „bókoljon neki, s közben ismételgesse a nevét, amely így jobban rögzül az emlékezetében”, ajánlja Oz Pearlman illuzionista, akinek olykor több tucat nevet meg kell jegyeznie fellépései során. Ha megdicséri Alyssa nyakláncát, rögtön eszébe jut majd, amikor meglát egy nyakláncot, állítja Pearlman. – Ráadásul mivel mindenki szereti a bókokat, ezért önre is tovább fognak emlékezni.

Tegyen fel kérdéseket: – Mit csinál a szabadidejében?
A kutatások szerint az ismeretlenekkel folytatott beszélgetéseket inkább a saját szereplésünk alapján ítéljük meg, nem az alapján, mit mondott a partnerünk. Ezenkívül azt is megállapították, hogy magunkról beszélni nagyobb örömöt szerez, mint az étel vagy a pénz. Tehát hogyan örvendeztetheti meg partnerét egy jó társalgással? Tegyen fel neki kérdéseket, sok kérdést, lehetőleg olyanokat, amelyekre nem adható egyszavas válasz. (Szabály: ha kérdésére azt lehet válaszolni, „jól”, ne tegye fel!) Ha lehet, ne a munkáról érdeklődjön, jobb téma a kikapcsolódás: A „Mit csinál a szabadidejében?” nem rossz indítás. Debra Fine szakíró szerint van egy kérdés, amelyre általában pozitívan reagálnak az emberek és őszintén válaszolnak: „Mi volt eddig a legkellemesebb élménye az idén?” Erre felelve mindenki a jobbik énjét mutathatja meg, és ha az élmény olyan témát érint, amely önt is érdekli, máris közelebb kerülhetnek egymáshoz.

Legyen játékos: – Hadd találjam ki...
Ha már több kérdést is feltett, s nem kapott választ, ne adja fel, hanem kezdjen játszani. Jeanne Martinet, egy ismerkedésről szóló könyv szerzője szerint a csevegés inkább hasonlítson teniszpartira, mint állásinterjúra. Hogyan kezdi a játszmát Martinet? – Ilyesmivel: „Mondjon három dolgot a cégéről, és kitalálom, hol dolgozik” vagy „Mit iszik? Várjon... hadd találjam ki!” Vonja be partnerét a játékba.

Dobja fel a napjukat: – Hogyan értékelné...
Ha partnere még mindig nem áll kötélnek, tegye fel Jane McGonigal játékkutató kedvenc kérdését: „Hogyan értékelné a napját egy tízes skálán?” Mindenki el tud képzelni egy számot egy és tíz között, és a többség hajlamos meg is indokolni a választást. És még nincs vége! Miután választ kap, kérdezze ezt: „Tehetek bármit, ami a hatost hetesre változtatná (vagy a hármast négyesre stb.)?” Meg fog lepődni, milyen boldoggá teszi az embereket ez a barátságos gesztus.

Legyen együtt érző: – Nem lehet könnyű!
Hajlandó egy kis csalásra, hogy beindítsa a beszélgetést? Jegyezze meg ezt a három szót: „Nem lehet könnyű!” „Szinte mindenki meg van róla győződve, hogy a munkája nehéz – állítja Paul Ford vállalkozó udvariasságról szóló írásában. – Egyszer találkoztam egy gyönyörű nővel egy partin, akinek az volt a foglalkozása, hogy Harry Winston ékszereket segített felpróbálni hírességeknek. Láthatóan nem lelkesedett attól, hogy bemutatták egy gyűrött behemótnak, aki címke nélküli inget visel, de amikor megemlítettem, hogy szerintem nem lehet könnyű a munkája, kivirult, és 30 percig megszakítás nélkül zafírokról meg Jessica Simpsonról beszélt.

Tudakolja a másik véleményét: – Kérhetek öntől egy tanácsot?
Ezt az ötletet nem akárki ajánlja, hanem a legtapintatosabb amerikai államalapító, Benjamin Franklin. Emlékirataiban megemlít egy „régi igazságot”, amely sokat segített neki politikai pályáján: „Aki már egyszer szívességet tett neked, hajlamos lesz ismét szolgálatodra állni, sokkal inkább, mint az, kinek te nyújtottál segítséget.” Más szavakkal: ha valakitől tanácsot vagy szívességet kérünk, s ő teljesíti, megkedvel minket és legközelebb is segítőkész lesz (ezt a jelenség még ma is Ben Franklin-hatásnak hívják). Ha tehát be akarja lopni magát egy idegen szívébe, kérjen tőle tanácsot valamiről. Ha az illető teljesíti a kérést, fontosnak és megbecsültnek fogja érezni magát – és még ön is tanulhat valamit.

Távozzon elegánsan: – Nem akarom feltartani...
Amikor úgy érzi, kibeszélgették magukat, vessen véget a társalgásnak valahogy így: „Nem akarom feltartani” vagy „Adja át üdvözletemet [közös ismerősük]-nek”, mielőtt odébb áll. Adam Dachis tanácsadó szerint ilyenkor a legjobb, ha valamilyen ürügyre hivatkozik. – Ha partin van, italért akar menni, ha a munkahelyén, kávéért. Azt is mondhatja, hogy „Élvezem a társalgást, de beszélnem kell valakivel, mielőtt elmegy”.

Vote it up
146
Tetszett?Szavazzon rá!