Ha nincs kéznél fogkefe

...mégis szeretné megelőzni fogai szuvasodását, akkor védje meg mosolyát az alábbi hat trükkel!

Keresse a fahéjat
Az Illinois-i Egyetem kutatói Chicagóban arra jöttek rá, hogy a fahéj ízesítésű rágógumi csökkenti a szájban megtelepedő baktériumok mennyiségét. Hogy miért? A rágó fahéjaldehidet tartalmaz: ez a növényi illóolaj gátolja a fogszuvasodást okozó baktériumok szaporodását.

Egyen dörzsölő hatású ételeket
Miközben rágja őket, a kemény vagy ropogós ételek segítenek megtisztítani a fogakat. Út közben is tehet fogai egészségéért, ha almát, sárgarépát, zellerszárat vagy natúr pattogatott kukoricát rágcsál. A legjobb eredmény érdekében hagyja ezeket a „tisztító” ételeket az étkezés végére.

Főzzön egy csésze teát
A teában levő flavonoidok megelőzik, hogy a káros baktériumok rátapadjanak a fogakra, továbbá megakadályozzák, hogy egy bizonyos fogszuvasodást okozó sav termelődjön. A tea nagy mennyiségű fluoridot is tartalmaz, mely erősíti a fogakat. (A cukrot persze hagyja ki belőle!)

Használjon alkoholmentes szájvizet
Nagyon hasznos, ha étkezések után jó alaposan kiöblíti a száját. Válasszon alkoholmentes szájvizet, mivel bizonyos kutatások összefüggést sejtenek az alkoholtartalmú szájvizek és a szájrák nagyobb kockázata között.

Igyon gyakran
Igyon meg a munkahelyén óránként egy pohár vizet. Minél több vizet megiszik, annál több baktériumot öblít le a fogairól és ki a szájából, ami egyúttal csökkenti az ínybetegségek és a fogszuvasodás kockázatát, valamint frissebb leheletet biztosít.

Rágjon xilites rágógumit
Ha szeretné visszaszorítani a káros baktériumokat, váltson át teljesen a xilitre. Egyes rágógumik is ezt az édesítőszert tartalmazzák. Már naponta pár darab megváltoztatja a szájban a körülményeket, és nem engedi, hogy fogszuvasodás alakuljon ki.
 

Akad viszont jó pár olyan finomság, amely egyébként egészséges, de károsíthatja a fogakat...

Vote it up
239
Tetszett?Szavazzon rá!