Ha támad az allergia

Azt hiszi, sikerült leküzdenie? Hét tényező hatására újra megjelenhetnek a tünetek. Eláruljuk, hogyan védekezhet

Antibiotikumok
Íme, az első számú kiváltó tényező. Az antibiotikumokkal az a baj, hogy nemcsak a kórokozó baktériumokat ölik meg. Ez gondokat okoz szervezetünk „mikroflórájában”, többek közt az emésztőrendszerben élő sajátos baktériumközösségben. Ennek a jelenléte is fontos ahhoz, hogy az immunrendszer ne reagáljon túlságosan a belélegzett anyagokra, például a poratka anyagaira, az állati korpára vagy a virágporra. Azonban nemcsak az antibiotikumoknak van ilyen hatásuk: a savkötő szerek, a protonpumpagátlók és egyes gyulladáscsökkentő gyógyszerek is felboríthatják az emésztőrendszer bakteriális egyensúlyát, ami fokozza az allergiás tünetek súlyosságát.

Mit tehet ellene? – Miután az antibiotikumok legyőzték a szervezetbe került behatolókat, segíteni kell a mikroflóra regenerációját – mondja Gary Huffnagle, a Michigani Egyetem professzora. A joghurttal vagy táplálékkiegészítőként fogyasztott probiotikumok segíthetnek a jó baktériumok visszatérésében és a túlzott immunválasz elkerülésében. A bélrendszer egészséges működését és egyben az allergia kordában tartását segíti a rostban, zöldségekben és gyümölcsökben gazdag étrend is – feltéve, hogy nem tartalmaz olyan anyagokat, amelyekre allergiás az illető (lásd a táblázatot).

Beltéri szennyező anyagok
Úgy próbálja elkerülni a szipogást és orrfújást, hogy igyekszik zárt helyen tartózkodni? Nem biztos, hogy ez jó ötlet. Könnyen lehet, hogy az otthona levegőjét poratkák, állati szőr, penészspórák és főzéskor keletkező gőzök szennyezik, s ezek a pollenszezonban hirtelen allergiás rohamokhoz vezethetnek. A régebbi lakások szellőzőrendszerei gyakran rossz minőségűek, így az ilyen otthonokban megrekednek és felhalmozódnak a szennyező és irritáló anyagok. Az új, illetve felújított lakások levegője sem jobb minőségű, mivel itt a friss festékek és az új bútorok bocsátanak ki különféle illékony vegyületeket.

Mit tehet ellene? Érdemes beszerezni egy nagy hatékonyságú részecskeszűrővel (HEPA-szűrővel) felszerelt légtisztítót, amely jelentős mértékben csökkenti a helyiség levegőjében lebegő részecskék mennyiségét. (Használhat HEPA-szűrős porszívót is; a közönséges porszívók ugyanis csupán „átrendezik” azt a port, amelyet nem tudnak összegyűjteni). Hasznos lehet egy párátlanító beszerzése is. A poratkák szaporodásához 55 százalék körüli relatív páratartalomra van szükség, így a páratartalom csökkentése segíthet az allergia ellen. (A páratartalom méréséhez egy higrométer nevű műszerre van szükség.) Ami a penészt illeti, nézzen utána, hol szivároghat be víz a lakásba, illetve hol van páralecsapódás („hőhíd”), és szüntesse meg azt!

3. Keresztallergia
Az immunrendszer olykor az élelmiszerek fehérjéit is pollennek nézi. Emiatt a szénanáthásoknak elég nagy az esélyük arra, hogy bizonyos nyers gyümölcsök, zöldségek és magvak fogyasztásakor úgynevezett keresztallergia alakul ki náluk.

Mit tehet ellene? Az allergén gyümölcs- és zöldségfehérjék legtöbbje a főzés során elpusztul. A parlagfű-allergiában szenvedőknek kerülniük tanácsos például a nyers banán, görögdinnye és cukkini fogyasztását (lásd a táblázatot). Mivel az ételre adott reakció súlyossága a pollenkoncentrációtól is függhet, könnyen lehet, hogy nem is tud keresztallergiáiról. Legyen tehát éber, s ha valamilyen ételből egy-két falat elfogyasztása után viszketni kezd a szája, hagyja abba az evést és forduljon allergológushoz! Sok kellemetlenségtől megkímélheti magát.

A leggyakoribb keresztallergiák
alma
körte
barack
szilva, cseresznye
dió
búza, rozs, mák, mogyoró, szezámmag
éger
mandula, alma, cseresznye, mogyoró, őszibarack, körte, zeller
fekete üröm
zeller, sárgarépa, petrezselyem, burgonya, paprika, paradicsom, uborka, banán, alma, dinnye, kivi, mangó, kamilla, ánizs, koriander, kömény, csilibors, kapor, szerecsendió, bors, mustármag, napraforgómag, borsmenta, bazsalikom, majoránna, oregánó, méz, élesztő
földimogyoró
dió
fűfélék
paradicsom, dinnye, narancs, fehérrépa, burgonya, rozs, mogyoró, földimogyoró, szentjánoskenyér, élesztő, borsó, búza és más gabonafélék, bab, lencse, szója, avokádó, édeskömény
hagyma
spárga
latex
banán, gesztenye, spenót, avokádó, citrusfélék, kivi
nyírfa
mogyoró, dió, kesudió, mandula, alma, körte, szilva, cseresznye, meggy, őszibarack, sárgabarack, kivi, avokádó, burgonya, paradicsom, sárgarépa, zeller, spenót
parlagfű
görögdinnye, sárgadinnye, banán, paradicsom, uborka, cukkini, tök, kamilla, banán, napraforgómag
poratka
kivi, rákféleségek és a tenger más gyümölcsei
rozspollen
rizs, búza, rozs, árpa, kukorica, zab
tehéntej
marhaszőr
tojás
madártoll, csirkehús
tőkehal
lazac, lepényhal, tonhal, makréla

Forrás: natursziget.com

Stressz
Egy újabb kutatás során az allergia és a stressz kapcsolatát vizsgálták: egy szorongást kiváltó teszt kitöltése után az allergiás páciensek tünetei hirtelen rosszabbá váltak azokéihoz képest, akiknek lelki feszültséget nem okozó feladatokat adtak. Mivel a stressz hatására megnövekszik a vérben a szervezet allergiás reakcióit „bekapcsoló” hisztamin szintje is, a stressz súlyosbíthatja az allergiás tüneteket, és elnyújthatja azok időtartamát.

Mit tehet ellene? A különösen stresszes események alatt figyeljen oda az állapotára! Az allergiás páciensek gyakran nem is veszik észre a tünetek erősödését, csak amikor hirtelen tüsszögőroham tör rájuk, vagy ömleni kezd a szemükből a könny. Azt se feledje, hogy az antihisztaminok hatásának kialakulásához néha akár 24 óra is kellhet. – Ha tudja, hogy stresszel járó szituációba fog kerülni, például üzleti útra megy vagy hosszú munkanap áll ön előtt, akkor kérje meg orvosát, hogy írjon fel egy kortikoszteroidos orrspray-t, amely gyorsan enyhítheti az allergiás tüneteket – javasolja dr. Gailen Marshall, a Mississippi Egyetem allergia- és immunológiaspecialistája. No és mit tehet a stressz ellen? – Tanulja meg jobban kezelni – mondja Marshall. Ennek érdekében próbáljon sokat aludni, mindennap mozogjon, és szánjon időt a relaxálásra is.

Alkohol
Az allergiás tünetek súlyosabbá válásának az is lehet az oka, hogy rendszeresen él alkohollal, ezért csökkentse az elfogyasztott italok mennyiségét.

A kutatók szerint a sörben, borban és tömény szeszes italokban lévő hisztamin a szénanáthás tünetek fellángolását okozhatja. Sőt, a kutatások azt is kimutatták, hogy a rendszeres borfogyasztás azok körében is megnövelheti a szezonális, illetve állandó allergia kockázatát, akiket egyébként nem érintene ez az állapot.

Mit tehet ellene? Dr. Antony Ham Pong ottawai allergológus szerint egyetlen biztos módja van az alkohol okozta fellángolások megelőzésének: ne igyon. Próbáljon átállni például alkoholmentes koktélokra, netán ízesített ásványvízre! Ha pedig semmiképpen nem tud lemondani az alkoholról, akkor legalább olyankor ne igyon, amikor allergiás tünetei vannak, és minden ital után fogyasszon el egy pohár vizet is!

Szezonális és állandó allergia kombinációja
Azoknál a szénanáthában szenvedőknél, akik a kutya- vagy macskakorpára vagy a házipor-atkára is allergiásak, hamarabb fellépnek a szezonális tünetek, mint másoknál. Egy új vizsgálat alapján az egész éven át tartó allergiában szenvedők immunrendszere érzékenyebben reagál az olyan szezonális allergénekre is, mint a virágpor.

Mit tehet ellene? Ne várja meg a tünetei fellángolását! – Lehet, hogy az év nagy részében csak enyhék a tünetei – mondja dr. Anne Ellis, a Queen’s Egyetem adjunktusa –, de ha e tüneteket egész évben agresszívabban kezeli, akkor a pollenszezonban valószínűleg nem lesznek annyira hevesek. – Érdemes megfontolni az allergia elleni oltásokat (az úgynevezett immunterápiát) is, amelyek során a pácienseknek rendszeresen adják egy bizonyos allergén (például macskakorpa) csekély, de egyre növekvő adagját. Ehhez nagy elszántság kell, hiszen négy-hat hónapon át hetente fog injekciókat kapni, azután pedig öt éven át havonta. Vannak olyan eljárások is, amelyek során nem injekciót, hanem szájon át szedhető készítményt kell bevennie. – Akik kitartanak – mondja Ellis –, azoknak többnyire alapvetően megváltoztatja az életét.

Úszómedencék
Gondolja meg alaposan, mielőtt a vízbe vetné magát! Egy nemrég megjelent cikk szerint a túlklórozott úszómedencék fölötti pára belégzése árthat a légutaknak, így az úszók érzékenyebbé válhatnak az allergiára. A vízben lévő klórtartalmú vegyületek a meglévő allergiát is súlyosbíthatják. Az érzékenység a vízben töltött idővel arányosan növekszik, így a rendszeresen úszóknál a legnagyobb a kockázat.

Mit tehet ellene? Kerülje a túlklórozott medencéket! Dr. Alfred Bernard belga toxikológus szerint a medence környékén vagy a víz fölött érzett erős klórszag azt jelzi, hogy a vegyszert túl nagy mennyiségben alkalmazzák. Erre utal a szem, a bőr és a torok irritációja is. Ha netán fürdőmedencéje van, térjen át kevésbé irritáló víztisztítási módszerre, például hidrogén-peroxidra, ózonra vagy réz-ezüst ionizációra!