Ha tárgyalni kell az idős szülőkkel...

Mi a teendő, ha megbetegszenek? Hol tartják a legfontosabb iratokat? Így tegye fel a nehéz kérdéseket!

Édesapám nemrégiben töltötte be a nyolcvanadik életévét, és édesanyám csodálatos születésnapi ünnepséget rendezett neki a közeli golfklubban.

Az összejövetel az ünneplés mellett arra is alkalmat adott testvéreimnek, szüleimnek és nekem, hogy végre elbeszélgessünk anya és apa egészségéről, anyagi helyzetéről és egyéb kérdésekről, amelyek az évek múlásával felmerülnek.

Sok más családhoz hasonlóan félve nyúltunk ezekhez a témákhoz, de néhány alapszabály megkönnyítette a dolgunkat.

Oldott légkör Érdemes előre összeírni a fontos kérdéseket (így nem kell görcsösen ügyelni arra, nehogy kimaradjon valami): szabályos és érvényes végrendelet, bankszámlaszámok és aláírási jogok, ügyvédi felhatalmazás. Ugyanakkor arra biztattuk szüleinket, elevenítsenek fel régi történeteket, s ez nekik is, nekünk is segített, hogy fesztelenül tárgyaljunk ezekről a komoly tudnivalókról.

Nyitott gondolkodás Azt hittem, a szüleim szeretnének valamelyikünkhöz költözni, ha már nem tudják ellátni magukat. Ők azonban kijelentették, hogy inkább laknának egy ápolóotthonban. Nem akarnak „a terhünkre lenni”, és szívesebben élnek velük egykorúakkal.

Csak gyakorlatiasan Érdeklődtünk, kik azok az orvosok, ügyvédek, barátok, akiket felhívjunk, ha a szüleink súlyosan megbetegszenek, milyen holmikban lelnének vigaszt, milyen imát mondjuk értük. Ezután következett a legnehezebb: megkérdeztük, koporsós temetést vagy hamvasztást óhajtanak, mit tartanak fontosnak a gyászszertartással kapcsolatban. Megkönnyebbülésünkre hálásan fogadták, hogy lehetőségük nyílik kívánságaik kifejtésére, és gondoskodtunk arról, hogy mindez bekerüljön a végrendeletükbe is.

A „tárgyalás” nélkül talán nem tudtuk volna meghozni az anyának és apának leginkább tetsző döntéseket. Miután figyelmesen meghallgattuk őket, és mindent tisztáztunk, most már biztosra vehetjük, hogy együtt végig tudunk majd menni ezen az utolsó úton.

Vote it up
256
Tetszett?Szavazzon rá!