Ha zúg a füle

A tinnitusz meglehetősen gyakori panasz – legalább minden tizedik embert kínozza élete során ez a kellemetlen tünet. Mit lehet tenni?

A probléma kialakulását az erős zajhatások elősegítik. Nagyon hangos környezetben használjon füldugót – ezzel nemcsak a tinnituszt, de a halláscsökkenést is megelőzheti. Az esetek túlnyomó hányadában azonban a tinnitusz hátterében nem lehet szervi eltérést kimutatni.

Mit tehet az érintett?
Ne essen pánikba! Sokszor a tünet átmeneti, és mindenféle kezelés nélkül megszűnik.

Nézze át a gyógyszereit! Számos gyógyszer mellékhatásaként is felléphet ez a tünet. Ha gyanúsat észlel a tájékoztatóban, kérdezze meg az orvosát.

A tinnitusz este, csendben különösen zavaró. Érdemes programozható televíziót beszerezni, amely elalvás után magától kikapcsol.

A párna alá tegyen rádiót, vagy elalvás előtt tegyen fel egy kellemes háttérzajt nyújtó CD-t.

Ha rosszul hall, az újabb hallókészülékek előnye, hogy nemcsak a hallásjavításban segítenek, de úgy is be lehet állítani őket, hogy a környezeti zajokat felerősítsék és így ne érzékelje a fülzúgást.

Ma már kaphatók külön a fülzúgás „elfedését” segítő, zajgeneráló készülékek, amelyek alig hallhatóvá teszik a fülzúgást.

Hatásos? Nem hatásos?
Az orvos által nyújtott pszichés támogatás, pszichológus segítsége (úgynevezett kognitív viselkedésterápia) a hanggal való együttélés elfogadásához és megszokásához eredményes lehet.

Nincs olyan készítmény, amely egyértelműen mindenkinél hatásos lenne. Az érzéstelenítő, antidepresszáns, nyugtató, feszültségoldó, epilepszia elleni gyógyszerek és a többi csak a kísérő tüneteket enyhíthetik. A kifejezetten a fülzúgás ellen forgalmazott szerek sem egyértelműen hatékonyak.

Az oxigénkezelés, a Ginkgo biloba-kivonat, a lézerkezelés, a biorezonancia, az akupunktúra, az amalgám fogtömések lecserélése legfeljebb a placebohatás révén segíthet. Ezek helyett ismerjen meg hatékony megoldásokat a fülzúgás ellen!

Vote it up
296
Tetszett?Szavazzon rá!