Hagymatorta

Vannak receptek, amelyek anyáról lányára szállnak nemzedékeken át. Ez is ilyen

Hozzávalók 12-15 szelethez
1,5 dkg élesztő 1,25 dl tej kb. 27 dkg liszt 14,5 dkg vaj 2 kg vöröshagyma 2 tojás 5 dkg füstölt szalonna zsiradék a sütőformához 2 késhegynyi köménymag 3 tojássárgája 1,8 dl tejszín

Elkészítés
1. Futtassuk fel az élesztőt langyos, cukros tejben. 25 dkg liszthez öntsük hozzá az élesztős tejet. Szórjunk rá egy kevés lisztet, és kelesszük 20 percig. Gyúrjuk össze a kovászt a liszttel.

2. Adjunk hozzá 1 evőkanál vajat és negyed kiskanál sót. Gyúrjuk össze sima tésztává. Kelesszük langyos helyen 30 percig. Szeleteljük fel a hagymát, és 10 dkg vajban fonnyasszuk üvegesre.

3. Morzsoljuk össze a maradék vajat a maradék liszttel, és sűrítsük be vele a hagymát. Verjük fel a tojásokat, és adjuk a hagymához.

4. Szeleteljük fel vékonyan a szalonnát. Zsírozzunk ki egy 28 cm átmérőjű kinyitható tortaformát. Nyújtsuk ki a tésztát, és béleljük ki vele a tortaformát. Tegyük bele a hagymás keveréket. Szórjuk rá a szalonnadarabkákat és a köménymagot. Süssük forró sütőben 10 percig.

5. Keverjük el a tejszínt a tojássárgájával és a sóval. Öntsük a tortára, és süssük alacsonyabb hőfokon kb. 50 percig.

Vote it up
458
Tetszett?Szavazzon rá!