Hozzávalók 12-15 szelethez
1,5 dkg élesztő • 1,25 dl tej • kb. 27 dkg liszt • 14,5 dkg vaj • 2 kg vöröshagyma • 2 tojás • 5 dkg füstölt szalonna • zsiradék a sütőformához • 2 késhegynyi köménymag • 3 tojássárgája • só • 1,8 dl tejszín
Elkészítés
1. Futtassuk fel az élesztőt langyos, cukros tejben. 25 dkg liszthez öntsük hozzá az élesztős tejet. Szórjunk rá egy kevés lisztet, és kelesszük 20 percig. Gyúrjuk össze a kovászt a liszttel.
2. Adjunk hozzá 1 evőkanál vajat és negyed kiskanál sót. Gyúrjuk össze sima tésztává. Kelesszük langyos helyen 30 percig. Szeleteljük fel a hagymát, és 10 dkg vajban fonnyasszuk üvegesre.
3. Morzsoljuk össze a maradék vajat a maradék liszttel, és sűrítsük be vele a hagymát. Verjük fel a tojásokat, és adjuk a hagymához.
4. Szeleteljük fel vékonyan a szalonnát. Zsírozzunk ki egy 28 cm átmérőjű kinyitható tortaformát. Nyújtsuk ki a tésztát, és béleljük ki vele a tortaformát. Tegyük bele a hagymás keveréket. Szórjuk rá a szalonnadarabkákat és a köménymagot. Süssük forró sütőben 10 percig.
5. Keverjük el a tejszínt a tojássárgájával és a sóval. Öntsük a tortára, és süssük alacsonyabb hőfokon kb. 50 percig.
Hozzászólás