A táplálkozás és a daganatos megbetegedések összefüggéseit kutató európai program (EPIC) keretében csaknem 450 ezer, a vizsgálat kezdetén egészséges személyt átlagosan 13 évig kísértek figyelemmel.
A legtöbb hentesárut fogyasztók haláloztak el legnagyobb valószínűséggel szív- és érrendszeri betegség vagy rák miatt. Minél több felvágottat evett valaki, annál inkább nőtt a veszély.
A szalámi, kolbász, szalonna és más hasonló termékek sózásával, pácolásával vagy füstölésével kapcsolatos anyagok feltehetően fokozzák a daganatos és szívbetegségek kockázatát azoknál, akik nagy mennyiségben fogyasztják.
Az örömhír az, hogy nem szükséges teljesen kiiktatni a feldolgozott hústermékeket. Az említett vizsgálatban a legfeljebb napi 40 grammot fogyasztóknál nem mutatkozott megnövekedett egészségi kockázat.
Hozzászólás