Halálos kór, amelyről talán nem is hallott

Tudja-e, mi az, ami évről évre egymaga több áldozatot szed, mint az emlőrák és az AIDS együttvéve?

Hét esztendeje egy akkor kevéssé ismert egészségügyi probléma oltotta ki David Bloom, az NBC News riportere életét. A 2003-as iraki megszállásról tudósító Bloommal nem golyó, nem is pokolgép végzett, hanem a gyilkos vérrögöt létrehozó mélyvénás trombózis, röviden MVT.

Az MVT akkor alakul ki, ha vérrög képződik a szervezet mélyen futó visszereiben (vénáiban), rendszerint az alsó végtag területén. Ha a rögből leváló töredék a tüdőbe jut, érelzáró tüdőembóliát okozhat. Az Európai Unióban évente több mint félmillió halálozás hozható összefüggésbe a mélyvénás trombózissal.

A Szövetség az MVT Megelőzésére szerint fiatalok és idősebbek egyaránt áldozatul eshetnek. A legnagyobb kockázatot a közelmúltban végzett műtét jelenti. Egy újabb vizsgálat kimutatta, hogy egyes sebészi beavatkozások után hetvenszeresére növekszik a potenciálisan halálos vérrög kialakulásának kockázata, és a magas kockázat akár tizenkét hétig is fennáll.

Dr. Geno Merli, a philadelphiai Thomas Jefferson Egyetemi Klinika érspecialistája szerint ez a felismerés nemcsak a pácienseket „riadóztathatná”, hanem az orvosokat is, akik, sajnos, gyakran átsiklanak a probléma fölött.

Kik forognak veszélyben? Miért?
Légi utasok, hivatásos gépjárművezetők Kiszáradás, helyhez kötöttség
Vizsgára készülő diákok Huzamos egy helyben ülés
Sportolók Sérülés
Szerelők Helyhez kötöttség
Műtéten átesett betegek A fentiek együttesen

Óvja egészségét: repülés, tanulás vagy helyben gubbasztást igénylő más foglalatosság közben fogyasszon sok folyadékot, és óránként járjon egyet vagy nyújtóztassa ki a tagjait. Ha légszomj gyötri, vagy makacs fájdalmat, duzzanatot, illetve melegséget érez a lábszárában, különösen nem sokkal műtét után, forduljon orvoshoz!

Vote it up
438
Tetszett?Szavazzon rá!