A víz közelében élők mindennapjaihoz mindig is hozzátartozott a halászat, és ennek folyományaként a halételek is. Nagyon sokféle módon készítették-készítik el a halat, ám a halászlére fokozottan érvényes, hogy ezerféleképpen lehet főzni. Az egyes technikák hívei már-már vallásos hittel vallják módszerük egyedül üdvözítő módját. Az alábbi recepttel nem kívánunk állást foglalni ebben a vitában, szerintünk így is finom. Próbálja ki!
Hozzávalók 4 személyre
1 l víz • 40 dkg keszeg • 1 kg ponty • 2 db vöröshagyma • 1 púpozott evőkanál édesnemes fűszerpaprika • 1 evőkanál só • 2 db babérlevél • 1 db hegyes erős paprika • 2 dkg gyömbér • 1 evőkanál zsír
Elkészítés
1. A keszegből, a kifilézett ponty fejéből és csontjából a hagymával és 1 liter vízzel a szokott módon alaplét főzünk (kb. 1 órán keresztül főzzük, hogy az íz és a kollagénanyagok kioldódjanak), majd az egészet finom szűrön átszűrjük.
2. A lébe beletesszük a fűszerpaprikát, jól kiforraljuk, majd mehetnek bele az előzőleg besózott és beirdalt haldarabok és a belsőségek. További 10 percet forraljuk, és kész.
3. A lereszelt gyömbért és a leheletfinomra vágott erős paprikát összekeverjük, kikenjük vele a tányérok alját, és rámerjük a forró levest.
Hozzászólás